Δημόσια ΥγείαΠαππά: 200 ευρώ ξοδεύει ένας ρευματοπαθής από την τσέπη του

Παππά: 200 ευρώ ξοδεύει ένας ρευματοπαθής από την τσέπη του

- Advertisement -

Γράφει η Αθανασία Παππά

Η σχέση της οικονομίας με την υγεία είναι στενή! Η φτώχια γεννά αρρώστια, ενώ ο πλούτος προστατεύει και προάγει την υγεία! Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στην οικονομία κάθε χώρας και στο επίπεδο της υγείας του πληθυσμού της!

Η Αθανασία Παππά είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (EΛ.Ε.ΑΝ.Α.)
Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (EΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναφέρεται ότι τα 2/3 των διαφορών που παρουσιάζουν οι δείκτες υγείας ανάμεσα σε διαφορετικούς πληθυσμούς οφείλονται σε οικονομικούς λόγους!

Η αύξηση του εισοδήματος οδηγεί σε βελτίωση της υγείας, μιας και παρέχει τη δυνατότητα, καλύτερης κατοικίας, ασφαλέστερο και υγιεινότερο περιβάλλον εργασίας, επαρκή και ποιοτικά βελτιωμένη διατροφή, καθώς και για πολλούς άλλους κοινωνικούς και υλικούς παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία!

Υψηλότερο εισόδημα σημαίνει επίσης περισσότερους πόρους για αγωγή και προαγωγή υγείας, για δράσεις πρόληψης, για μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε καινοτόμες θεραπείες και άλλες σημαντικές υπηρεσίες υγείας! Αντίστροφα, το επίπεδος της υγείας επηρεάζει άμεσα το εισόδημα! Ένας υγιής πληθυσμός είναι και πιο παραγωγικός. Αυτό συμβάλει όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης μιας χώρας!

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Η αξιολόγηση του κόστους ανά νόσο είναι εξαιρετικά σημαντική στα οικονομικά της υγείας για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων! Αυτή εξάλλου η προσέγγιση είναι εξαιρετικά σημαντική για να αποδειχθεί ότι οι δαπάνες υγείας δεν αποτελούν μια ζημιά για την κοινωνία, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν σαν μια αληθινή οικονομική επένδυση! Η ασθένεια, και ειδικά όταν μιλάμε για χρόνιες παθήσεις, όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα και στην περίπτωση μας οι ρευματικές παθήσεις, παρουσιάζουν τόσο άμεσα όσο και έμμεσα τεράστια κόστη!

Το άμεσο κόστος περιλαμβάνει νοσηλεία, φάρμακα (κόστος φαρμάκων, κόστος αντιμετώπισης ανεπιθύμητων δράσεων, κόστος νοσηλείας λόγω συννοσηρότητας κτλ), ιατρικές επισκέψεις, ιατρική φροντίδα και νοσηλευτική φροντίδα, κατ΄ οίκον θεραπεία, φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση, βοηθητικές υπηρεσίες κ.ά.!

Παράλληλα υπάρχουν και άμεσα μη ιατρικά κόστη για τον ασθενή! Χρόνοι αναμονής, έξοδα μεταφοράς, χρόνοι φύλαξης παιδιών ή ηλικιωμένων. Bοήθειας κατ’ οίκον, χρόνος για επαναδιευθέτηση οικιακού χώρου σε περίπτωση αναπηρίας κλπ!

Εκτός από τα άμεσα κόστη θα πρέπει να υπολογίζουμε και το έμμεσο κόστος που μπορεί να έχει ένας χρόνιος ασθενής, όπως ο ρευματοπαθής!

Στα έμμεσα κόστη υπολογίζουμε, τον χρόνο και την παραγωγικότητα δηλαδή τη μεταβολή της παραγωγικότητας, ως αποτέλεσμα της μεταβολής της κατάστασης υγείας! Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την νοσηρότητα, την θνησιμότητα, την απώλεια ικανότητας λόγω ασθένειας, το εισόδημα που μπορεί να χάνεται κτλ!

Άυλα κόστη

Επίσης έχουμε και τα άυλα κόστη τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα μετρήσιμα. Περιλαμβάνουν το κόστος του πόνου, της αγωνίας, της εξάντλησης κλπ που προκύπτουν λόγω της ασθένειας!

Εν κατακλείδι, αν σκεφτούμε ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα μπορεί να κυμαίνεται από 600-800 ευρώ το μήνα ένας χρόνιος ασθενής όπως ο ρευματοπαθής μπορεί να ξοδέψει για την πάθηση του περισσότερα από 200 ευρώ μηνιαίως, περίπου δηλαδή το ¼ ως 1/3, του εισοδήματός του !

Στην περίοδο που βιώνουμε τώρα, αν προσθέσουμε ότι μπορεί να χρειαστεί να καταβάλλει ο ασθενής από το εισόδημά του και το τεστ για τον SARS-COV-2, πριν από κάποια επέμβαση ή θεραπεία, καταλαβαίνουμε όλοι τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στον προϋπολογισμό και την οικονομία του νοικοκυριού!!!

  • Η Αθανασία Παππά είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (EΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ