Δημόσια ΥγείαΠάνω από 230 φάρμακα σε έλλειψη – Τα στοιχεία από τον ΕΟΦ

Πάνω από 230 φάρμακα σε έλλειψη – Τα στοιχεία από τον ΕΟΦ

- Advertisement -

Άνοδο παρουσίασαν σε ένα μήνα τα φάρμακα που διακινούνται με ιδιαίτερη δυσκολία στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τη λίστα την οποία δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ξεπέρασαν πλέον τα 230.

Άνοδο παρουσίασαν σε ένα μήνα τα φάρμακα που διακινούνται με ιδιαίτερη δυσκολία στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τη λίστα την οποία δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ξεπέρασαν πλέον τα 230.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα φάρμακα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «Σκευάσματα Περιορισμένης Διαθεσιμότητας» και εκείνα τα οποία διακρίνονται ως φάρμακα «Μόνιμης και Έκτακτης Κάλυψης», έφτασαν μέσα στον Μάρτιο τα 233, όταν ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα στα μέσα Φεβρουαρίου ήταν 193. Πρόκειται δηλαδή για μία νέα μηνιαία αύξηση της τάξης του 21% η οποία ακολουθεί μια επίσης μεγάλη αύξηση της τάξης του 40% που είχαν σημειώσει οι ελλείψεις φαρμάκων τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΦ, τα σκευάσματα που είναι δυσεύρετα στα ράφια των ιδιωτικών και των νοσοκομειακών φαρμακείων, αυξήθηκαν το τρέχοντα μήνα στα 186 από 146. Αντίθετα διατηρήθηκαν στα 47, σημείωσαν τα σκευάσματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία της έκτακτης κάλυψης και είναι κυρίως νοσοκομειακά και εισάγονται συνήθως μέσω του ΙΦΕΤ.

Νέα λίστα…

Στη νέα λίστα βλέπουμε να έχουν προστεθεί πασίγνωστα και δημοφιλή Μη Συνταγογραφουμενα Σκευάσματα (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία δεν έδειχνα σημάδια σοβαρών ελλείψεων, ενώ διατηρείται το πρόβλημα με τα σκιαγραφικά, 4 εμβόλια αλλά και σημαντικά νοσοκομειακά φάρμακα ιδιαίτερα χρήσιμα για ασθενείς με χρόνιες νόσους ή για επεμβάσεις.

Παράλληλα συνεχίζονται οι ελλείψεις στα πολύ γνωστά πλέον αντιδιαβητικά.

Στις παραπάνω ελλείψεις, θα πρέπει να προσθέσουμε και εκείνες τις οποίες ανακοινώνει κάθε μήνα ο ΕΟΦ και αφορούν στα σκευάσματα όπου δεν υπάρχουν πλέον, καθώς έχουν προχωρήσει οι εταιρείες σε οριστική διακοπή κυκλοφορίας.

Με βάση την τελευταία λίστα του Ιανουαρίου 2024, ο αριθμός αυτών ανέρχονταν στα 258.

Υπενθυμίζεται ότι για τον έλεγχο των ελλείψεων ήδη λειτουργεί πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας στην οποία συγκεντρώνονται στοιχεία από Φαρμακευτικές Εταιρείες, Φαρμακαποθήκες αλλά και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, ώστε να τεκμηριώνεται η έλλειψη και να προωθούνται λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα αυτή αν και λειτουργεί εδώ και δυο μήνες, τα στοιχεία της δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αξιοποιήσιμα. Στη συγκεκριμένη διαδικασία μέσω ΕΟΦ υπάρχουν όλα τα στοιχεία πωλήσεων των φαρμακευτικών προς φαρμακαποθήκες ή νοσοκομεία ενώ μέσω της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ μπορεί να υπάρχει έλεγχος για το τι συνταγογραφείται και το τι δίνεται από τα φαρμακεία.

Όσον αφορά στον ενδιάμεσο κρίκο της αλυσίδας, δηλαδή τις φαρμακαποθήκες και ευρύτερα όλες τις εταιρείες οι οποίες διαθέτουν άδεια χονδρεμπορικής πώλησης φαρμάκων που είναι περίπου 190, σύμφωνα με τις αναφορές του Υπουργείου δεν είχε ενταχθεί στη διαδικασία μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, περίπου το 40%.

Θεραπευτικές κατηγορίες

Το εύρος των ελλείψεων είναι μεγάλο και καλύπτει αρκετές θεραπευτικές κατηγορίες. Όπως προκύπτει από τους φαρμακοποιούς, από τα ράφια των φαρμακείων λείπει ένα συγκεκριμένο και μοναδικό σκεύασμα για το ήπαρ, αντιπηκτικά σκευάσματα, αντιψυχωσικά, κατηγορία στην οποία παρατηρείται αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζουν φάρμακα για τη στηθάγχη, παιδικές αντιβιώσεις -για τις οποίες ευθύνονται προβλήματα στις δραστικές ουσίες που παράγονται στην Ασία – καθώς και ινσουλίνες.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι η κατάσταση στην οποία στηρίχθηκαν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ για να εκδώσουν απόφαση άρσης απαγόρευσης εξαγωγών σε 137 σκευάσματα δε σήμαινε μακροπρόθεσμη πλήρη κάλυψη της ελληνικής αγοράς. Εξηγούν ότι η επάρκεια μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι σχετική και μπορεί να αλλάξει άρδην σε μια εβδομάδα. Για αυτό και η άτυπη συμφωνία με τους φαρμακαποθηκάριους ότι θα εξάγουν μόνο ό,τι περισσεύει θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένη. Όπως λένε οι φαρμακοποιοί, πρέπει να μπει ένας κόφτης σε σχέση με το τι εξάγεται. Να μην μπορούν οι φαρμακαποθήκες να δίνουν σε άλλες χώρες παρά μόνο αφού έχουν διασφαλίσει την τροφοδοσία των ελληνικών φαρμακείων.

Από την πλευρά τους οι φαρμακαποθηκάριοι, επικαλούμενοι στοιχεία της IQVIA, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα έχει τις λιγότερες επιβεβαιωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις αρρυθμίες στη φαρμακευτική αγορά και τις ελλείψεις που αποτελούν ένα πρόβλημα κάθε χειμώνα στη χώρα μας επιχειρεί να λύσει το Υπουργείο Υγείας. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας των φαρμάκων και κατ’ επέκταση των ελλείψεων. Η πλατφόρμα, βέβαια, δεν είναι σε πλήρη λειτουργία ακόμη και ενημερώνεται για διαθεσιμότητα σκευασμάτων σε ένα ποσοστό 60% των φαρμακαποθηκών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ

Προσφάτως, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας υπάρχει πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρέχει πλήρη εικόνα για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

«Ελλείψεις στα φάρμακα υπάρχουν και είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Από την εποχή της πανδημίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να δοθούν κίνητρα να φτιάχνονται φάρμακα σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Παραδείγματος χάριν, η αμοξιλίνη, το βασικό υλικό του Amoxil και του Augmentin, είναι σε τεράστια έλλειψη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που δεν έχει έλλειψη σε αυτά τα φάρμακα. Κατά συνέπεια ναι, δεν είναι κάτι καινούριο», ανέφερε ο Υπουργός. Και πρόσθεσε: «Τι έχουμε κάνει εμείς, τώρα; Έχουμε φτιάξει, με επείγοντα τρόπο, ηλεκτρονική πλατφόρμα που όλες οι φαρμακαποθήκες της χώρας έχουν υποχρεωθεί να καταθέτουν πλήρως τα αποθέματά τους και ό,τι εξάγουν. Ξέρουμε δηλαδή ακριβώς την διαθεσιμότητα του κάθε φαρμάκου στη χώρα και που θα βρούμε το κάθε φάρμακο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ