Στα κρούσματα μηνιγγίτιδας που ανέρχονται συνολικά σε 14 από την αρχή της χρονιάς, και στα συμπτώματα της νόσου, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Τα τρία κρούσματα μεταξύ φοιτητών στην Πάτρα έχουν ιχνηλατηθεί και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ενόψει καρναβαλικών συγκεντρώσεων, είπε η Ματίνα Παγώνη επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι.
«Επειδή η μηνιγγίτιδα είναι φέτος σε έξαρση και άλλες χρονιές είχαμε λιγότερα κρούσματα και θανάτους, η καλή διαχείριση σημαίνει καλή ιχνηλάτηση των περιστατικών, για να ξέρουμε ποια άτομα ήταν κόντά για να εμβολιαστούν και να πάρουν την χημειοπροφύλαξη», τόνισε.
Όπως είπε τα συμπτώματα είναι:
- έντονη κεφαλαλγία
- πυρετός
- δυσκαμψία αυχένα
Επιβάλλεται η μεταφορά σε νοσοκομείο που «αν γίνει εγκαίρως, δεν φοβόμαστε τίποτα», σύμφωνα με την κυρία Παγώνη. «Για τα μικρά παιδιά φοβόμαστε τις επιπλοκές γιατί τα μωράκια κάνουν σπασμούς», τόνισε ωστόσο.
«Δεν φοβάμαι για την Πάτρα, έγινε ιχνηλάτηση, δεν χρειάζεται πανικός. Προσοχή χρειάζεται. Τα παιδιά να πάνε να διασκεδάσουν, να πάνε στο καρναβάλι, δεν θα κλειστούν στα σπίτια επειδή είχαμε τα 3 περιστατικά», πρόσθεσε.
Παγώνη: Αντίθετη στα απογευματινά χειρουργεία η ΕΙΝΑΠ
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επανέλαβε την αντίθεσή της στα απογευματινά χειρουργεία «γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό». «Εμάς τη θέση μας για τα απογευματινά χειρουργεία, εδώ και 1,5 μήνα ο υπουργός την ξέρει, τα έχουμε συζητήσει, είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει, είπαμε γιατί είμαστε αντίθετοι, ο υπουργός είπε τις δικές του απόψεις», είπε.
«Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορούν να γίνουν γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό, με ομάδα, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές και βέβαια και άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι για ενδεχόμενη επιπλοκή», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι πάγιο αίτημα είναι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να γίνουν γρήγορα οι κρίσεις, να υπάρχει χρηματοδότηση και εκπαίδευση των νέων γιατρών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό, για όπως εξήγησε είναι σημαντικό όσοι τελειώνουν την ιατρική, να είναι η επόμενη γενιά μας».
Τα χειρουργεία θα γίνονται από γιατρούς με εναλλαγή βαρδιών (rotation), δηλαδή, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας σε ερώτησή μας, αν κάποιος έχει βάρδια το πρωί, δεν θα μπορεί να συμμετέχει και το απόγευμα. Ο απογευματινός, στη συνέχεια, θα κάνει την άλλη μέρα το πρωί και δεν θα συμμετέχει στα απογευματινά και ου το κάθε εξής.
«Στην Αθήνα από ό,τι είπαν, από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν τα απογευματινά. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό, είναι προαιρετικό, αυτό το αποφασίζουν οι γιατροί του τμήματος. Αν οι γιατροί πουν ότι δεν μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, προφανώς δεν θα τα κάνουν», είπε τέλος η Ματίνα Παγώνη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα