Προϊόντα με λιγότερο αλάτι και ζάχαρη, αλλά και πιο στενό έλεγχο στα αλλαντικά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τα σχολικά κυλικεία.
Συγκεκριμένα, η εθνική επιτροπή διατροφής του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο το σχετικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί στα κυλικεία από το νέο σχολικό έτος, με στόχο αυτά να γίνουν μέσο προώθησης μιας πιο υγιεινής διατροφικής κουλτούρας. Περισσότερους ελέγχους στις παραγγελίες ντελίβερι που κάνουν οι μαθητές ζητούν οι εκπρόσωποι των σχολικών κυλικείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ένα στα πέντε παιδιά βρίσκονται στα όρια κοινωνικού αποκλεισμού ή της φτώχειας, ενώ την ίδια ώρα η εξάπλωση της παχυσαρκίας αυξάνεται.
Το 2023 περίπου το 31% των παιδιών, ηλικίας 6-9 ετών στην Ελλάδα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστό από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με παγκόσμια στοιχεία που ελήφθησαν από τον ΠΟΥ, το 2022, 37 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ πάνω από 390 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 – 19 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Όσον αφορά την Ευρώπη, στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Έκθεση Παχυσαρκίας του ΠΟΥ, αποκάλυψαν ότι 1 στα 3 παιδιά ζούσαν με υπερβολικό βάρος το 2022, ενώ συνολικά 17 εκατομμύρια αγόρια και 11 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 5-19 ετών, θα ζουν με παχυσαρκία στην περιοχή έως το 2035.
Στην Ευρώπη, η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων (2-14 ετών), με τα περισσότερα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά να είναι στις ηλικίες 5 έως 7 ετών.
Βελτίωση υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου
Με γνώμονα την εξασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στα ζητήματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη και υγιεινή διατροφή των παιδιών, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αναπτύξει προτάσεις και συστάσεις σχετικά με την διαμόρφωση, μεταρρύθμιση ή βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, καθώς και συστάσεις σχετικά με την παρακολούθηση της εφαρμογής του, όπου απαιτείται.
Ειδικότερα, θα αναπτυχθεί πρωτογενής ή δευτερογενής νομοθεσία, όπου απαιτείται, με στόχο την κάλυψη των νομοθετικών και επιχειρησιακών κενών και παράλληλα θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα