Δημόσια ΥγείαΌμικρον: Απειλή η πολύ μεταδοτική παραλλαγή; Τι λένε οι υπουργοί Υγείας

Όμικρον: Απειλή η πολύ μεταδοτική παραλλαγή; Τι λένε οι υπουργοί Υγείας

- Advertisement -

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον είναι «πολύ μεταδοτική» και απαιτεί «επείγουσα δράση», όπως προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο. Την ίδια στιγμή, η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως αλλά και να ωθήσει σε αύξηση των τιμών, εκτιμούν οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον είναι «πολύ μεταδοτική» και απαιτεί «επείγουσα δράση», όπως προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας, πολύ μεταδοτικής παραλλαγής του Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση» εκτίμησαν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

«Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες χώρες», προτού εκφράσουν λύπη για τους περιορισμούς που αποφάσισαν άλλες χώρες με στόχο τη Νότια Αφρική.

Οι χώρες της G7 αναγνώρισαν «τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια», προετοιμάζοντας τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας «επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη».

Συνεδρίαση και τον Δεκέμβριο

Οι χώρες της G7 δεσμεύονται «να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους, προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον».

«Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

Φάουτσι: «Ο Covid-19 μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ»

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου κ. Άντονι Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS ότι ο Covid-19 «μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ», ενώ επέμεινε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει «να ζήσει με αυτό».

Ο επιστήμονας τόνισε επίσης ότι άλλες ασθένειες, όπως η ευλογιά, εξαφανίστηκαν μόνον έπειτα από μια «πολύ, πολύ, πολύ εντατική καμπάνια εμβολιασμού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι ο συνδυασμός των εκατομμυρίων ανεμβολίαστων Αμερικανών και η μειωμένη λήψη μέτρων προστασίας από όσους έχουν εμβολιαστεί, υπονομεύουν την ανοσία της κοινότητας και ως εκ τούτου υπονομεύεται και η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το πέμπτο κύμα.

«Το τι θα συμβεί με το πέμπτο κύμα εξαρτάται από το τι θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τα 80.000 κρούσματα την ημέρα στις ΗΠΑ είναι απαράδεκτα υψηλό νούμερο και ότι αυτός ο αριθμός θα πρέπει να πέσει στις 10.000.

Κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

Την ίδια στιγμή… «Η παραλλαγή Όμικρον εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ιδίως επειδή εμφανίστηκε σε μια περίοδο που παρουσιάζονται προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξημένος πληθωρισμός και ελλείψεις στην αγορά εργασίας», σχολίασε η Έλενα Ντάγκαρ, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Moody’s, σε μια ανακοίνωση που έστειλε στο πρακτορείο Reuters.

Είναι, επίσης, πιθανό να πλήξει τη ζήτηση κατά την επερχόμενη ταξιδιωτική περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, πρόσθεσε.

Ο Οίκος Fitch, σε δική του ανακοίνωση, επισήμανε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις της παραλλαγής Ομικρον στις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη και ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητά της.

«Πολύ απίθανη άλλη μια μεγάλη, ταυτόχρονη παγκόσμια ύφεση»

«Επί του παρόντος, πιστεύουμε ότι άλλη μια μεγάλη, ταυτόχρονη παγκόσμια ύφεση, όπως αυτή που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι πολύ απίθανη, όμως η αύξηση του πληθωρισμού θα περιπλέξει τις μακροοικονομικές αντιδράσεις, εάν επικρατήσει η νέα παραλλαγή», ανέφερε.

Η Ντάγκαρ τόνισε ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε με τις προηγούμενες παραλλαγές δείχνει ότι, ακόμη και με κάποιους περιορισμούς στις διεθνείς μεταφορές, η εξάπλωση της Όμικρον ίσως είναι δύσκολο να συγκρατηθεί.

«Αν η νέα παραλλαγή οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μολύνσεων, οι οικονομίες που θα πληγούν σκληρότερα είναι εκείνες με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, την υψηλότερη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη μικρότερη δυνατότητα να παράσχουν δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του νέου κύματος», επισήμανε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ