Δημόσια ΥγείαΟι πιθανές αιτίες που προκαλούν κατακράτηση υγρών - Η άσκηση

Οι πιθανές αιτίες που προκαλούν κατακράτηση υγρών – Η άσκηση

- Advertisement -

Η κατακράτηση υγρών αφορά στην υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος και μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές διαφορετικές περιοχές του σώματος και για διάφορους λόγους.

Η κατακράτηση υγρών αφορά στην υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος και μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές διαφορετικές περιοχές του σώματος και για διάφορους λόγους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο pastry chef, Δημήτρης Μακρυνιώτης, και η Βάϊα Ράρρά, παθολόγος, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφορικά με την κατακράτηση υγρών και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή της.

Η κα Ραρρά επιβεβαίωσε πως δεν είναι μύθος ότι η κατακράτηση υγρών στο ανθρώπινο σώμα σχετίζεται με την κατάχρηση άλατος. Όπως εξήγησε, υπάρχουν τροφές που έχουν από μόνες τους μέσα αλάτι χωρίς να είναι απαραίτητα αλμυρές, είναι δηλαδή εμπλουτισμένες με νάτριο από την φύση τους.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει προσοχή και στο «κρυφό» αλάτι που υπάρχει ακόμα και σε γλυκά αλλά και σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικούς παράγοντες και σε ορμόνες, εκτός από την κατάχρηση άλατος.

Χαρακτηριστική περίπτωση που παρατηρείται κατακράτηση υγρών λόγω ορμονών είναι κατά την διάρκεια της κύησης. Στους παθολογικούς παράγοντες είναι προβλήματα στην καρδιά, προβλήματα στους νεφρούς ή και λόγω πολύωρης ορθοστασίας.

Επιπλέον, η κατακράτηση υγρών, σύμφωνα με την παθολόγο, έχει να κάνει και με τα κιλά που έχει ένας άνθρωπος, καθώς οι άνθρωποι με περισσότερο σωματικό βάρος έχουν μία επιρρέπεια να κάνουν κατακράτηση υγρών.

Η κατακράτηση υγρών συνοδεύεται συνήθως με πρήξιμο στα άκρα ή στα μάτια ή στα χείλια.

Αν κάποιος γνωρίζει την αιτία της κατακράτησης υγρών, για παράδειγμα έχει σταθεί πολλές ώρες όρθιος ή έχει κάνει κατάχρηση άλατος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αν ωστόσο επιμένει να διαρκεί παραπάνω από 2 – 3 ημέρες, τότε υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Η σωματική άσκηση συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της λέμφου, καθώς κινητοποιεί τα υγρά και συμβάλλει στην αποβολή των υγρών με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση της κατακράτησης και στο πρήξιμο.

Επιπλέον η κατανάλωση νερού βοηθάει γιατί κινητοποιείται ο οργανισμός μέσω της διούρησης να αποβάλλει τα υγρά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ