Δημόσια ΥγείαΟ γρίφος των ταξιδιωτών στα νησιά λόγω έξαρσης κρουσμάτων - Οι δείκτες

Ο γρίφος των ταξιδιωτών στα νησιά λόγω έξαρσης κρουσμάτων – Οι δείκτες

- Advertisement -

Το δελτίο θετικότητας συμβουλεύονται ολοένα και περισσότεροι που σχεδιάζουν τις διακοπές τους στα νησιά, καθώς από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το πρώτο κύμα παραθεριστών, με τα περισσότερα εξ αυτών να καταγράφουν αυξημένα επίπεδα μολύνσεων.

Το δελτίο θετικότητας συμβουλεύονται ολοένα και περισσότεροι που σχεδιάζουν τις διακοπές τους στα νησιά, καθώς από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το πρώτο κύμα παραθεριστών, με τα περισσότερα εξ αυτών να καταγράφουν αυξημένα επίπεδα μολύνσεων. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κι αυτό γιατί η επιστροφή στην κανονικότητα τους τελευταίους μήνες, πυροδότησε μια βεντάλια παραλλαγών και υποπαραλλαγών της Ομικρον, με αποτέλεσμα τα ποσοστά πληρότητας σε κορωνοϊό να χτυπούν κόκκινο.

Ο κίνδυνος να μολυνθούν από τον ιό και να περάσουν κρεβατωμένοι με πυρετό τις μέρες της άδειάς τους, απασχολεί τη μεγαλύτερη μερίδα παραθεριστών φέτος, καθώς ενδεικτική είναι η εικόνα από τα κρούσματα στην Μύκονο, την Μήλο και την Πάρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η θετικότητα στη Μύκονο ανήλθε στο 64, 21%, ενώ στα ύψη βρίσκεται στη Μήλο με 47,47% και στην Πάρο με 46,44%.

Η Νάξος έχει 23,38%, το Ρέθυμνο 20, 66%, η Ρόδος 21,05%, η Λήμνος 25,28%, η Κως 24,27%,Σύρος και Τήνος στο 23% και 24%.

Χθες, Τετάρτη, τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 19.000. Τα 10.878 εντοπίζονται στην Αττική και τα 1.909 στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν η Αχαϊα με 667, η Λάρισα με 611 και η Κέρκυρα με 408.

Σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα

Πολλοί επιστήμονες δεν βλέπουν στο άμεσο μέλλον να βελτιώνονται τα πράγματα. Αντιθέτως, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι πάνω από 50.000.

«Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται» τόνισε ο καθηγητής.

Όσο για την κορύφωση στον αριθμών τον λοιμώξεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή να έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, όπου κατά μέσο όρο μπορεί να δούμε 30.000 κρούσματα ημερησίως». Εξήγησε δε ότι η κορύφωση θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο.

Δυστυχώς όμως, εκτός από τα νέα κρούσματα καθημερινά, ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των επαναμολύνσεων, όπου την Τετάρτη εκτιμήθηκαν σε πάνω από 4.000.

Κατά τον ΕΟΔΥ, πάνω από 190.000 άνθρωποι έχουν επαναμολυνθεί από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι η έννοια της ανοσίας τείνει να ξεχαστεί και κάποια νοσοκομεία ξαναζούν τον μύθο τους βγάζοντας ράντζα στους διαδρόμους.

Αναμονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ 

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στις παθολογικές κλινικές τα ράντζα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ το νοσοκομείο έχει υποχρεωθεί λόγω των κρουσμάτων κοροναϊού να ανοίξει και δεύτερη κλινική. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλα νοσοκομεία.

Στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Νίκος Καπραβέλος είναι διευθυντής ΜΕΘ, συμβαίνει το εξής:

«Καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα, ξεκινά άλλη μία δύσκολη εφημερία στο νοσοκομείο, βλέπουμε τα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί, η κατάσταση στην κοινωνία είναι ανεξέλεγκτη, ήδη 5 νοσηλεύτριες από τη μονάδα μου έχουν μολυνθεί μετά τις τουριστικές διακοπές. Έχουμε αυξήσει τη διαθεσιμότητα στο νοσοκομείο μας σε βάρος άλλων παθήσεων, γιατί πιστεύουμε ότι μετά την έκρηξη κρουσμάτων θα υπάρξουν επιπτώσεις στο σύστημα υγείας».

Και στο δια ταύτα:

«Το νοσοκομείο είχε επανέλθει σε μία κανονικότητα, αναγκαστήκαμε να εκκενώσουμε μία χειρουργική κλινική για να μπορούμε να νοσηλεύσουμε αυτούς τους ασθενείς. Οι φωνές μας είναι με βάση τη λογική διότι μετά τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα που πάρθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, ήταν επόμενο, η πανδημία που δεν έχει τελειώσει και ένας υπερμεταδοτικός ιός είναι αυτή που δημιουργεί την «καταστροφή».

Ο ρόλος των επαναλοιμώξεων

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, υποστήριξε ότι η κορύφωση και η αποκλιμάκωση του 6ου κύματος δεν θα συμβεί γρήγορα εξαιτίας των επαναλοιμώξεων.

Εξήγησε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ανοσία σχεδόν για κανέναν, ούτε για τους ανθρώπους που νόσησαν ούτε για τους ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλο αριθμό δόσεων εμβολίων.

«Μπορεί να έχουμε κλιμάκωση και για εβδομάδες ακόμα, δεν θα έλεγα μέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Γεγονός πάντως είναι ότι δεν έχουν τέλος οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, με την Ομικρον να αποκαλύπτεται ως η πιο υπερδραστήρια, δημιουργώντας νέες υποπαραλλαγές με ταχύτητες άνευ προηγουμένου.

Τα τελευταία 24ωρα και ενώ η ΒΑ.4 και ΒΑ.5 σαρώνουν την Ευρώπη και συνεπώς τη χώρα μας, οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή της στη BA.2.75, καθώς φαίνεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτική, με ενδείξεις πως διαφεύγει την ανοσία, ενώ έχει εντοπιστεί κυρίως στην Ινδία.

Καθώς, δε, αποτελεί «αντίγραφο» της Ομικρον 2 με μικρές πλην, όμως όχι αμελητέες τροποποιήσεις, βρετανοί επιστήμονες εικάζουν πως η υποπαραλλαγή αυτή δημιουργήθηκε στον οργανισμό ανοσοκατασταλμένου ασθενή κορωνοϊού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ