Δημόσια ΥγείαNovavax: Το νέο «όπλο» κατά του κορονοϊού, πότε θα έρθει Ελλάδα

Novavax: Το νέο «όπλο» κατά του κορονοϊού, πότε θα έρθει Ελλάδα

- Advertisement -

«Πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στο εμβόλιο της Novavax, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19.

«Πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στο εμβόλιο της Novavax, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως θα πάρει και η Ελλάδα το εμβόλιο Novavax αν το αγοράσει η Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις για παραγγελία του συγκεκριμένου εμβολίου από την Ε.Ε., ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε:

«Tο εμβόλιο Novavax είναι ανάμεσα σε αυτά που διαπραγματεύεται η Ε.Ε. στο πλαίσιο της κοινής αγοράς, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία. Εμείς σαν χώρα έχουμε τοποθετηθεί στο ποσοστό που μας αναλογεί στην προαγορά, αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Έχουμε παρακολουθήσει, είναι το νεότερο εμβόλιο, θα λέγαμε ίσως και το πιο κεκαθαρμένο από πλευράς παρασκευής, είναι πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν έχουν γίνει παραγγελίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα μας λένε ότι άλλο ένα σημαντικό εμβόλιο θα προστεθεί στην φαρέτρα των εμβολίων για την καταπολέμηση του κορονοϊού», προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Τι είναι το εμβόλιο της Novavax και πού έχει 96% η αποτελεσματικότητα

H αμερικανική εταιρεία Novavax με έδρα το Μέριλαντ έχει αναπτύξει ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που ονομάζεται NVX 2373, το οποίο προκαλεί ανοσιακή απάντηση με πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων στις κλινικές μελέτες.

Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 96 % έναντι του αρχικού στελέχους του κορονοϊού 86% απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη και 49% απέναντι στη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Για να αναπτύξουν το εμβόλιο τους οι ερευνητές ξεκίνησαν με ένα τροποποιημένο γονίδιο για την πρωτεΐνη ακίδα, εισήγαγαν το γονίδιο σε έναν ιικό φορέα, τον άφησαν να μολύνει κύτταρα και παρήγαγαν πρωτεΐνες-ακίδα οι οποίες αυτόματα συνενώνονται για να φτιάξουν ακίδες όπως ακριβώς γίνεται και στην επιφάνεια του κορονοϊού.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές απομόνωσαν τις πρωτεΐνες-ακίδα από το κύτταρο του ξενιστή και τις ενσωμάτωσαν σε νανοσωματίδια, που μιμούνται την μοριακή δομή του κορονοϊού, αλλά δεν μπορούν να αναπαραχθούν ούτε να προκαλέσουν λοίμωξη Covid.

Η τεχνολογία είναι παρόμοια με αυτή που έχουν ακολουθήσει εδώ και δεκαετίες άλλοι ερευνητές προκειμένου να αναπτύξουν το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β που κάνουμε στα παιδιά μας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ