Δημόσια ΥγείαΝέο και φτηνό εμβόλιο κατά της ελονοσίας ενέκρινε ο ΠΟΥ

Νέο και φτηνό εμβόλιο κατά της ελονοσίας ενέκρινε ο ΠΟΥ

- Advertisement -

Το «πράσινο φως» για ένα νέο φτηνό εμβόλιο κατά της ελονοσίας έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο μπορεί να παραχθεί σε μαζική κλίμακα. Το εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο κατά της ελονοσίας. Υπάρχουν ήδη συμφωνίες για την παραγωγή περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως.

Το «πράσινο φως» για ένα νέο φτηνό εμβόλιο κατά της ελονοσίας έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο μπορεί να παραχθεί σε μαζική κλίμακα. Το εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο κατά της ελονοσίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Χρειάστηκε περισσότερο από έναν αιώνα επιστημονικής προσπάθειας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά της ελονοσίας. Η ασθένεια προκαλείται από ένα πολύπλοκο παράσιτο, το οποίο μεταδίδεται από το τσίμπημα των κουνουπιών. Είναι πολύ πιο περίπλοκο από έναν ιό, καθώς κρύβεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλάζοντας συνεχώς το σχήμα του μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό καθιστά δύσκολη τη φυσική ανοσία μέσω του «εγλωβισμού» της ελονοσίας και δύσκολη την ανάπτυξη εμβολίου εναντίον της.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα που το πρώτο εμβόλιο – το οποίο ονομάζεται RTS,S και αναπτύχθηκε από την GSK – υποστηρίχθηκε από τον ΠΟΥ.

Δύο παρόμοια εμβόλια

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, είπε ότι αυτή είναι μία καθοριστική στιγμή. «Παλιά ονειρευόμουν τη μέρα που θα είχαμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας, τώρα έχουμε δύο», είπε.

Ο ΠΟΥ είπε ότι η αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων ήταν «αρκετά παρόμοια» και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Ωστόσο, η βασική διαφορά είναι η ικανότητα κατασκευής του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης – που ονομάζεται R21 – σε μεγάλη κλίμακα.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο – το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας – έχει ήδη ετοιμαστεί να παράγει περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, ενώ σχεδιάζει να κλιμακώσει έως και 200 εκατομμύρια δόσεις ετησίως. Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο 18 εκατομμύρια δόσεις RTS,S.

Ο ΠΟΥ είπε ότι το νέο εμβόλιο R21 θα είναι ένα «ζωτικό πρόσθετο εργαλείο». Κάθε δόση κοστίζει 2-4 δολ. (1,65 έως 3,30 £) και χρειάζονται τέσσερις δόσεις ανά άτομο. Αυτή είναι περίπου η μισή τιμή του RTS,S.

Τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες και στοχεύουν στο ίδιο στάδιο του κύκλου ζωής του παρασίτου της ελονοσίας. Ωστόσο, το νεότερο εμβόλιο είναι ευκολότερο να κατασκευαστεί καθώς απαιτεί μικρότερη δόση και χρησιμοποιεί ένα απλούστερο ανοσοενισχυτικό.

Το 2021, υπήρξαν 247 εκατομμύρια περιπτώσεις ελονοσίας και 619.000 άνθρωποι πέθαναν, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών. Πάνω από το 95% της κρουσμάτων ελονοσίας βρίσκεται στην Αφρική.

Η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου

Δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, αλλά δεν έχουν περάσει από τη συνήθη διαδικασία επιστημονικής ανασκόπησης, δείχνουν ότι το εμβόλιο R21 είναι 75% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι εποχική.

Η συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ είπε ότι ο αριθμός αυτός ήταν συγκρίσιμος με το πρώτο εμβόλιο (RTS,S) σε εποχιακές περιοχές. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της ελονοσίας είναι χαμηλότερη σε περιοχές όπου το παράσιτο είναι παρών όλο το χρόνο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ