Δημόσια ΥγείαΝέες οδηγίες για την καταπολέμηση του ΗΙV από τον ΠΟΥ

Νέες οδηγίες για την καταπολέμηση του ΗΙV από τον ΠΟΥ

- Advertisement -

Τις νέες επιστημονικές και κατευθυντήριες οδηγίες ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τη διαχείριση του ιού HIV, όπως προέκυψαν από το 12ο Διεθνές Συνέδριο IAS (International AIDS Society).

Τις νέες επιστημονικές και κατευθυντήριες οδηγίες ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τη διαχείριση του ιού HIV, όπως προέκυψαν από το 12ο Διεθνές Συνέδριο IAS (International AIDS Society)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στις νεότερες κατευθύνσεις του ΠΟΥ, σύμφωνα και με τη συνοδευτική συστηματική ανασκόπηση του Lancet που κυκλοφόρησε πρόσφατα, περιγράφεται ο ρόλος της καταστολής του ιού HIV και των μη ανιχνεύσιμων επιπέδων του ιού τόσο στη βελτίωση της ατομικής υγείας όσο και στην ανάσχεση της περαιτέρω μετάδοσης του HIV.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνονται τα βασικά όρια ιικού φορτίου για τον HIV και οι προσεγγίσεις για τη μέτρηση των επιπέδων του ιού έναντι αυτών των ορίων: για παράδειγμα, άτομα με HIV που παρουσιάζουν μη ανιχνεύσιμο επίπεδο ιού με τη συνεπή χρήση αντιρετροϊκής θεραπείας, δεν μεταδίδουν τον HIV στον σεξουαλικό τους σύντροφο και διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να μεταδώσουν τον HIV στα παιδιά τους.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν επίσης ότι υπάρχει αμελητέος ή σχεδόν μηδενικός κίνδυνος μετάδοσης του HIV όταν ένα άτομο έχει μέτρηση ιικού φορτίου HIV μικρότερο ή ίσο με 1000 αντίγραφα ανά mL, που συνήθως αναφέρεται και ως κατασταλμένο ιικό φορτίο.

HIV: Ένας στους πέντε που ζει με τον ιό δεν το γνωρίζει και δεν λαμβάνει θεραπεία

Ως προς τη θεραπευτική αντιμετώπιση, η αντιρετροϊκή θεραπεία συνεχίζει να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με τον ιό, καθώς όσοι διαγιγνώσκονται εγκαίρως και λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες, μπορούν να έχουν την ίδια υγεία και το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τα άτομα που είναι αρνητικά στον ιό.

«Για περισσότερα από 20 χρόνια, οι χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στις τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία της λοίμωξης», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύουμε σήμερα θα βοηθήσουν τις χώρες να χρησιμοποιούν ισχυρά εργαλεία έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με ή κινδυνεύουν από τον ιό».

Μέχρι το τέλος του 2022, 29,8 εκατομμύρια από τα 39 εκατομμύρια άτομα με τον ιό έπαιρναν αντιρετροϊκή αγωγή (δηλαδή το 76% όλων των ατόμων που ζουν με τον HIV), ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτούς (71%) ζούσαν με καταστολή του. Αυτό σημαίνει ότι για όσους έχουν καταστείλει τον ιό, η υγεία τους είναι σε καλή κατάσταση και δεν κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον HIV σε άλλους ανθρώπους. Ενώ αυτή είναι μια πολύ θετική πρόοδος για τους ενήλικες που ζουν με HIV, η καταστολή του ιικού φορτίου στα παιδιά που ζουν με HIV είναι μόνο 46% – μια πραγματικότητα που χρειάζεται επείγουσα προσοχή.

Η σχέση του ιού HIV με την ευλογιά των πιθήκων

Αναλύοντας τα παγκόσμια στοιχεία επιτήρησης που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των περισσότερων από 82.000 κρουσμάτων, υπήρχαν πληροφορίες για περίπου 32.000 περιπτώσεις σχετικές με τον ιό. Μεταξύ αυτών, το 52% ζούσε με τον HIV, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες– και πάνω από το 80% ανέφεραν τη σεξουαλική επαφή ως τον πιο πιθανό τρόπο μόλυνσης με την ευλογιά.

Μεταξύ των 16 000 ατόμων που διαγνώστηκαν με την ευλογιά των πιθήκων και ζούσαν με HIV, περίπου το ένα τέταρτο (25%) είχε προχωρημένη νόσο HIV ή ανοσοκαταστολή – γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Τα άτομα που ζούσαν με HIV και έπαιρναν θεραπεία για τον HIV και είχαν καλή ανοσία, παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα νοσηλείας και θανάτου με εκείνα που ήταν αρνητικά στον HIV.

Υπό το πρίσμα αυτών των ευρημάτων, ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να ενσωματώσουν την ανίχνευση, την πρόληψη και τη φροντίδα της ευλογιάς των πιθήκων με τα υφιστάμενα και καινοτόμα προγράμματα πρόληψης και ελέγχου του ιού και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ