Ανησυχία έχουν προκαλέσει η αμφίσημη εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτικότητα των παιδικών εμβολιασμών πριν εγγραφούν στο σχολείο τους, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (φαρμακοποιοί) -σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και κρίσιμος κόμβος στην αλυσίδα διάθεσης των εμβολίων- να καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο.
«Οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι και πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικοί», επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χαρακτηρίζοντας την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των παιδιών πριν εγγραφούν στο σχολείο ως «αμφίσημη».
Αυξημένα κρούσματα
Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ (φαρμακοποιοί) σε ανακοίνωσή του ο παιδικός εμβολιασμός συνιστά μείζονα παρέμβαση Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας, «ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της Ιλαράς και άλλων νοσημάτων λόγω μη εμβολιασμού».
Οι φαρμακοποιοί ζητούν από την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα να ενημερώσουν υπεύθυνα την ελληνική κοινωνία για τα οφέλη του εμβολιασμού, σύμφωνα και με τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση όλων των παιδιών στους εμβολιασμούς και με αποφασιστικό τρόπο να κλείσουν τα όποια παράθυρα για την ακύρωση της επιτυχίας του στόχου για καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών».
Υπενθυμίζεται ότι, σε επιστολή που απέστειλε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας επισημαίνονται τα θεσμικά κενά στους εμβολιασμούς των παιδιών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» δηλαδή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Επιστολή και εγκύκλιος
Στην επιστολή του οι παιδίατροι της Αττικής αναφέρονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία στα δικαιολογητικά εγγραφής των παιδιών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του Δημοτικού περιλαμβάνεται και η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
Ωστόσο, οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από: α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005 (τ. Α’ ΦΕΚ 287).
Σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής στην εγκύκλιο δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν.
«Επί της ουσίας δηλαδή η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό. Με απλά λόγια είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια, είτε δεν τα έχει κάνει δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους», σημειώνεται στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.
Οι παιδίατροι
Οι παιδίατροι ζητούν λοιπόν την τροποποίηση του νόμου ώστε να προβλέπει τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους και θα θελήσουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τη Δημόσια Υγεία και τα υπόλοιπα παιδιά.
Κυρώσεις στους Γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά ζητούν οι παιδίατροι