Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η πανδημία, μετά από την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού που σημειώθηκε τον περασμένο χειμώνα, τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Παρόλα αυτά, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι οι θάνατοι τη νόσο Covid-19 βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, αφού καταγράφονται περίπου 30-35 ημερισίως
«Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τα άτομα σε κίνδυνο, ηλικίας από 60 ετών και πάνω, που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που καταλήγουν είναι τα 80 έτη» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ψαλτοπούλου.
Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με την τέταρτη δόση
«Στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε πολύ χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες αναφορικά με την τέταρτη δόση εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, δηλαδή στο 20%. Τα άτομα που δεν το έχουν ακόμα κάνει ας προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να περάσουν ελαφρά μια πιθανή νόσηση», πρόσθεσε η ίδια.
Όσον αφορά το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα έρθει και θα καλύπτει όπως όλα δείχνουν τη νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος», η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι μόλις έρθει στην Ευρώπη τότε θα δοθούν και οι νέες οδηγίες.
«Είμαστε κοντά. Θα έρθει στην Ευρώπη μέσα στο φθινόπωρο και τότε θα δοθούν και οι επικαιροποιημένες οδηγίες για προαιρετική χρήση από όλους. Φανταστείτε το Νοέμβριο για παράδειγμα, θα έχει για κάποιους περάσει ένας χρόνος από τον προηγούμενο εμβολιασμό. Αναλόγως των δεδομένων για το πόσο κρατά αυτή η ανοσία, θα δοθούν και επικαιροποιημένες οδηγίες», ανέφερε.
«Μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό»
Για το πώς θα συνεχίσει η κατάσταση με την πανδημία πλέον, η κ. Ψαλτοπούλου υπογράμμισε: «Μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, προσπαθούμε να τον αποφύγουμε, σίγουρα πρέπει να βλέπουμε και τα άλλα θέματα που προκαλούνται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι νοσούμε και πεθαίνουμε κι από άλλα νοσήματα, όχι από τον κορωνοϊό. Οι κοινωνίες πλέον προσπαθούν να ανακτήσουν τους τρόπους και τις ελευθερίες κινήσεων που υπήρχαν προηγουμένως».
Μάλιστα, τόνισε πως αναμένονται δεδομένα σχετικά με το αν θα χρειάζεται να γίνονται οι εμβολιασμοί σε ετήσια βάση ή όχι, καθώς «μπορεί και να μην είναι απαραίτητοι, μετά από αυτούς που ηδη πραγματοποιήσαμε έως τώρα».
Σε ότι αφορά τα σχολεία, σημείωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα. «Επειδή όλες οι προσπάθειες σε Ευρώπη και Αμερική είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς υποχρεωτικά μέτρα, θεωρούμε ότι τελικά θα ανοίξουμε χωρίς συστάσεις και αν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση, τότε θα γίνουν προσαρμοστικές κινήσεις» πρόσθεσε σχετικά.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα