Στη σημασία της αύξησης του εμβολιασμού κατά της covid-19 στους πολίτες άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην επιτροπή των Εμπειρογνώμων συζητήθηκε το ενδεχόμενο θέσπισης θετικών κινήτρων για τους άνω των 60 και 65, όπως για παράδειγμα η μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος του φαρμάκου. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι εάν θεσπιστεί ένα τέτοιο μέτρο θα αφορά και τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες.
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι δεν χρειάζεται τα πάντα να γίνονται με «μαστίγιο» και πως τα κίνητρα είναι προτιμότερα, καθώς αποτελούν παράλληλα και μια σημαντική κοινωνική πολιτική.
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι με την τρίτη δόση εμβολίου τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας είναι 20 φορές χαμηλότερα σε σχέση με όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις στους άνω των 60. Τα ποσοστά ήπιας λοίμωξης είναι 10 φορές χαμηλότερα σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις.
«Κάποιοι μπορεί να κολλήσουν ακόμη και με την τρίτη δόση – ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά η πιθανότητα να νοσηλευτούν, ιδιαίτερα μετά τις 6 – 7 ημέρες είναι ελάχιστη, δηλαδή προσεγγίζει το μηδέν», εξήγησε ο καθηγητής.
Το παράδειγμα του αυτοκινήτου
Ο καθηγητής εξήγησε τις δραστηριότητες που επιτελούν τα εμβόλια φέροντας ως παράδειγμα τη λειτουργία ασφαλείας ενός αυτοκινήτου.
Το εμβόλιο, αποτρέπει από τη λοίμωξη προκειμένου να μην νοσήσουμε καθόλου, όπως και το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος που υπάρχει σε κάποια σύγχρονα αυτοκίνητα που αποτρέπουν τη σύγκρουση.
Το εμβόλιο αποτρέπει από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, όπως ο αερόσακος προστατεύει σε περίπτωση σύγκρουσης προκειμένου να μην μπούμε στο νοσοκομείο παρότι μπορεί να έχουμε κάποιες γρατζουνιές.
Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε επίσης ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες μεταδίδουν λιγότερο τον ιό από τους ανεμβολίαστους καθώς το ιικό φορτίο δεν μένει πολύ καιρό στον οργανισμό τους.
Σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι είναι αυστηρά αλλά και αναγκαία και πως στις αρχές Δεκεμβρίου θα φανεί εάν θα αποδώσουν.
Τόνισε πως εάν λειτουργήσουν, ανασχεθούν μεγάλοι συγχρωτισμοί, πειστούν ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο, τότε είναι πιθανό να μη χρειαστεί περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου.
Σε αντίθετη περίπτωση ο καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων σε τοπικό επίπεδο, καθώς η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν είναι η ίδια παντού.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα