Μόλις 40 ιδιώτες γιατροί από τις επιδημιολογικά «κόκκινες» περιοχές, είχαν δηλώσει μέχρι χθες ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με τον αριθμό αυτό, να αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 50% των αναγκών του ΕΣΥ.
Με τα περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά και δίχως την αναμενόμενη ανταπόκριση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δώσει εντολή στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας για την αποστολή των φύλλων πορείας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στους 40 ιδιώτες γιατρούς που εθελοντικά θα προσφέρουν στο ΕΣΥ, περιλαμβάνονται παθολόγοι, αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι.
Από την πλευρά τους οι ιδιώτες γιατροί, δεν θέλουν να ακούσουν για το ενδεχόμενο της επιστράτευσης -σημειώνοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν τιμά το ιατρικό σώμα- και μιλούν μόνο για εθελοντική προσφορά, στην πιο δύσκολη ώρα του ΕΣΥ, στο πέμπτο πανδημικό κύμα. Μάλιστα, την επιθυμία τους αυτή κατέθεσαν και στη διάρκεια της μαραθώνιας Συνέλευσης όλων των Ιατρικών Συλλόγων το περασμένο Σάββατο 13 Νοεμβρίου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, τονίζει ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα συμπαρατίθενται σε αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ.
Ο ΙΣΘ απηύθυνε έκκληση προς τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, ειδικοτήτων Αναισθησιολογίας, Παθολογίας Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Καρδιολογίας να συνδράμουν στις προσπάθειες των συναδέλφων του ΕΣΥ, καλύπτοντας τους συγχρόνως με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Επιτροπή διαλογής ασθενών στις ΜΕΘ νοσοκομείων
Με την Ευρώπη να πλήττεται από τη σφοδρότητας του τέταρτου κύματος της πανδημίας, οι πρώτες δυσάρεστες αλλαγές έρχονται από το σύστημα υγείας του Σάλτσμπουργκ, όπου συγκροτείται Επιτροπή η οποία θα αποφασίζει ποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή δεν έχουν αναρρώσει από τη νόσο, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους.
Όπως όμως μετέδωσε νωρίτερα απόψε ο ιστότοπος oe24, επικαλούμενος το αυστριακό υπουργείο Υγείας, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να υποβληθούν, σε περίπτωση έλλειψης διαθεσιμότητας, σε τεστ αντιγόνου.
Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία του Σάλτσμπουργκ χαρακτηρίζεται οριακή, λόγω της υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος από τα κρούσματα κορωνοϊού. Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία του κρατιδίου ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν ομάδα «διαλογής» ασθενών που θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, επειδή πολύ σύντομα δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την περίθαλψη όλων των ασθενών σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια.
«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Σάλτσμποουργκ Βίνφριντ Χασλάουερ και ως μέτρα ανακούφισης του συστήματος ανακοίνωσε ότι κάποιοι ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης.
Ζήτησε δε από τους πολίτες να σπεύσουν για την ενισχυτική δόση του εμβολίου, επιτρέποντας τη χορήγησή της ήδη τέσσερις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό αντί γα έξι.
Το Σάλτσμπουργκ, με περισσότερα από 1.500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, έχει αυτή τη στιγμή την υψηλότερη συγκέντρωση νέων κρουσμάτων και ακολουθεί η ‘Ανω Αυστρία με 1.400, με αποτέλεσμα οι γιατροί Εντατικής Θεραπείας να ζητούν γενικό lockdown για όλους τους πολίτες σε αυτές τις δύο περιοχές, καθώς «η κατάσταση είναι πάρα πολύ τεταμένη».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα