Δημόσια ΥγείαΜητσιάδης: Το Σωτηρία μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο

Μητσιάδης: Το Σωτηρία μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο

- Advertisement -
  • Συνέντευξη / Κοσμάς Ζακυνθινός

Για τις συνθήκες «ασφυξίας» και τον διαρκή αγώνα που δίνουν εργαζόμενοι και πολιτεία στο «Σωτηρία» μιλά ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Σωκράτης Μητσιάδης, καθώς ο κορωνοϊός «σφυροκοπά» τη χώρα και πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας.

Για τις συνθήκες «ασφυξίας» και τον διαρκή αγώνα που δίνουν εργαζόμενοι και πολιτεία στο «Σωτηρία» μιλά στο The Doctor ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Σωκράτης Μητσιάδης, καθώς ο κορωνοϊός «σφυροκοπά» τη χώρα και πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας.
Σωκράτης Μητσιάδης: Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την απίστευτη ένταση της πανδημίας, «Το νοσοκομείο, συνέχισε και συνεχίζει τις δραστηριότητες τους, όπως επεμβάσεις θωρακοχειρουργικές, γενικής χειρουργικής, ΩΡΛ, κ.α.. Παράλληλα συνεχίζει τα διαγνωστικά και θεραπευτικά εξειδικευμένα τμήματα βρογχοσκοπήσεων, επεμβατικής ακτινολογίας, κλπ, δεδομένου ότι είμαστε ένα από καλύτερα κέντρα εκπαίδευσης βρογχοσκοπήσεων στην Ευρώπη. Η ηγεσία τού Υπουργείου Υγείας, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με τον σχεδιασμό τους κράτησαν όρθιο το σύστημα, 14 μήνες τώρα. Μια χώρα μετά από μνημόνια και σε άσχημη οικονομική κατάσταση που δεν της έλειψε απολύτως τίποτα από υγειονομικό, φαρμακευτικό ή άλλο υλικό. Διαχειριστήκαμε την κατάσταση πολύ καλύτερα από άλλες πλούσιες χώρες» όπως αναφέρει ο κ. Μητσιάδης μιλώντας στο The Doctor.

Κύριε Μητσιάδη, ο κορωνοϊός πολιορκεί πλέον την Αθήνα με την κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία να είναι εξαιρετικά ασφυκτική. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο «Σωτηρία» με τη διαχείριση των ασθενών με Covid-19;

Είμαστε σε πλήρη ανάπτυξη και δυστυχώς με μία κάλυψη πού αγγίζει το 100%. Το νοσοκομείο «Σωτηρία» από την αρχή της πανδημίας και καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, παρέμεινε νοσοκομείο αναφοράς. Σταδιακά έχει αναπτύξει 346 κλίνες για Covid-19 εκ των οποίων 84 είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα μεγάλος και η διαχείριση τους ιδιαίτερη.

Ιδιαίτερη είναι επίσης η διαχείριση του υγειονομικού υλικού, των φαρμάκων, των εργαστηριακών εξετάσεων, των μολυσματικών απορριμμάτων κλπ. Μέχρι σήμερα έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 3.200 ασθενείς με Covid-19. Πρόκειται για ένα ασύλληπτο νούμερο! Την ίδια στιγμή, αρκετές χιλιάδες πολιτών έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο μας προκειμένου να ελεγχθούν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο και από την αρχή της πανδημίας δεν έχει κλείσει ποτέ.

Μόνον για την Covid-19 δραστηριοποιούνται 17 συνολικά κλινικές. Όλοι οι 2.135 εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με υψηλό το αίσθημα ευθύνης.

Δεδομένης της έντασης της πανδημίας, στην πλειοψηφία τους οι μη απειλητικές πράξεις για τη ζωή των ασθενών έχουν κατεβάσει ταχύτητες στα περισσότερα νοσοκομεία. Το «Σωτηρία» έχει μετεξελιχθεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid-19;

Το νοσοκομείο «Σωτηρία» συνέχισε και συνεχίζει τις δραστηριότητες τους, όπως επεμβάσεις θωρακοχειρουργικές, γενικής χειρουργικής, ΩΡΛ, κ.α.. Παράλληλα συνεχίζει τα διαγνωστικά και θεραπευτικά εξειδικευμένα τμήματα βρογχοσκοπήσεων, επεμβατικής ακτινολογίας, κλπ, δεδομένου ότι είμαστε ένα από καλύτερα κέντρα εκπαίδευσης βρογχοσκοπήσεων στην Ευρώπη.

Εννοείται ότι η παθολογική ογκολογική κλινική συνέχισε και συνεχίζει με 90 ασθενείς ημερήσιας νοσηλείας. Η μονάδα εμφραγμάτων συνεχίζει κανονικά την λειτουργία της. Βεβαίως, εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει και η σύγχρονη μονάδα επεμβατικής καρδιολογίας. Άλλα τμήματα όπως το γαστρεντερολογικό, αλλεργιολογικό (από τα λίγα τόσο οργανωμένα), ανθεκτικής φυματίωσης, ιατρείου πόνου κλπ συνεχίζουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους.

Καθημερινά νοσηλεύουμε περίπου 480 ασθενείς, πέραν της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων.

Μετά το πέρας των μεγάλων δυσκολιών της πανδημίας, τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει στην μετά covid-19 εποχή για το «Σωτήρια»;

Για οτιδήποτε πρέπει να υπάρχει όραμα. Και έχουμε όραμα που μπορεί να δώσει μέλλον και προοπτική στο νοσοκομείο.

Το «Σωτηρία» ήδη μεταμορφώνεται σε ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της χώρας και όχι μόνον. Ανανεώνει τον εξοπλισμό του με νέας γενιάς ψηφιακά μηχανήματα. Προχωρά σε ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών, ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Σέβεται το περιβάλλον εγκαθιστώντας υπερσύγχρονα μηχανήματα διαχείρισης μολυσματικών απορριμμάτων, εντός τού νοσοκομείου. Το καθιστά ως ένα υπερσύγχρονο πανευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης βρογχοσκοπήσεων (πραγματοποιείται Εκπαίδευση στον μοναδικό, από δωρεά, στην Ελλάδα Προσομοιωτή Διάγνωσης, Σταδιοποίησης και Αντιμετώπισης καρκίνου πνεύμονα).

Βελτιώνει όλες τις υποδομές περιβάλλοντος χώρου, φροντίζει το δάσος των 305 στρεμμάτων πού είναι δάσος ολόκληρης της κοινωνίας και ένας από τους σημαντικούς «πνεύμονες» της Αθήνας.

Κατά πόσο έχουν γίνει επενδύσεις το διάστημα αυτό, δεδομένων των δυσκολιών;

Πολλές! Πάρα πολλές θα έλεγα και συνεχίζονται! Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, τις δωρεές κλπ. Η μεγάλη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή, με την ανέγερση και εξοπλισμού της πιο σύγχρονης πολυδύναμης ΜΕΘ 50 κλινών, σε μόλις 70 ημέρες.

Πάνω από 4.250.000 ευρώ έχουν εγκριθεί ήδη για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και σύντομα θα προχωρήσουν διαδικασίες διαγωνισμών και έργων. Το Αιμοδυναμικό εργαστήριο έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 8 μήνες και ήδη λειτουργεί ένα από τα πιο υπερσύγχρονα εργαστήρια επεμβατικής καρδιολογίας. Μετά από 4,5 χρόνια στασιμότητας, σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η πρώτη φάση μιας μεγάλης δωρεάς 1.650.000 ευρώ περίπου, για την ανακαίνιση κτιρίου 3 κλινικών.

Σε μόλις 4 μήνες ολοκληρώθηκε η δωρεά αναβάθμισης και επέκτασης της πανεπιστημιακής ΜΕΘ από 12 σε 17 κλίνες, ενώ παράλληλα ανακαινίσθηκε πλήρως εγκαταλελειμμένο κτίριο και μετετράπη σε κέντρο αναπνευστικής αποκατάστασης συνολικής αξίας άνω τού 1.000.000 ευρώ.

Πολλές άλλες δωρεές έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως. Κυρίως αφορούν στην αναβάθμιση εξοπλισμού και την αντικατάσταση μηχανημάτων. Σε όλους αυτούς τους δωρητές είμαστε βαθιά ευγνώμονες. Σέ λίγες ημέρες, ξεκινά ένα άλλο μεγάλο έργο διασύνδεσης 3 κτιρίων (πολυδύναμης ΜΕΘ, Μέγα Λαϊκό και κτίριο χειρουργικού τομέα) με πεζογέφυρα κλειστού τύπου μήκους 130 μέτρων περίπου, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Κύριε Μητσιάδη, τι γίνεται με τους ψυχιατρικά ασθενείς με Covid-19;

Το νοσοκομείο μας διαθέτει και ψυχιατρική κλινική πλήρως ανεπτυγμένη με παράλληλη δραστηριότητα παρακολούθησης εξωτερικών ασθενών. Παράλληλα διαθέτει και εποπτεύει δομή ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών περιστατικών ως εξωτερικούς ασθενείς, σε καθημερινή βάση στην περιοχή Σεπόλια Αττικής, ως κέντρο ψυχικής υγείας.

Επίσης, διαθέτουμε ξενώνα 24ωρης φιλοξενίας 15 ατόμων στην περιοχή Πατησίων Αττικής. Σε περίπτωση θετικού σε Covid-19 ψυχιατρικού περιστατικού έχουν αναπτυχθεί σε κλινική Covid-19 κλίνες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Στη διάρκεια της πανδημίας, πιστεύετε ότι το νοσοκομείο Σωτηρία στηρίχθηκε επαρκώς από την Πολιτεία προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του;

Δεν χωρά αμφισβήτηση. Όλη η κυβέρνηση μαζί με όλες τις υπηρεσίες και υπηρεσιακούς παράγοντες ήσαν και είναι πάντα εδώ. Οι συχνές επισκέψεις του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και το συνεχές καθημερινό ενδιαφέρον είναι αναμφισβήτητο.

Η ηγεσία τού Υπουργείου Υγείας, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με τον σχεδιασμό τους κράτησαν όρθιο το σύστημα, 14 μήνες τώρα. Μια χώρα μετά από μνημόνια και σε άσχημη οικονομική κατάσταση που δεν της έλειψε απολύτως τίποτα από υγειονομικό, φαρμακευτικό ή άλλο υλικό. Διαχειριστήκαμε την κατάσταση πολύ καλύτερα από άλλες πλούσιες χώρες. Φυσικά, μην ξεχνάμε το σύστημα εμβολιασμού της χώρας, που αποδείχθηκε από τα καλύτερα, σχεδιαστικά αλλά και βάσει αποτελέσματος. Το νοσοκομείο μας είναι από τα πρώτα πού μπήκαν και σε αυτήν την μάχη της πρόληψης, καθιερώνοντας από την πρώτη ημέρα (27.12.2020) 4 εμβολιαστικές γραμμές, με πάνω από 200 εμβολιασμούς ημερησίως.

Ποια είναι πλέον η στάση των πολιτών απέναντι στο δημόσιο Σύστημα Υγείας; Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;

Είναι εξαιρετική! Νομίζω ότι η υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας από το δημόσιο Σύστημα Υγείας επανακαθόρισε και επαναπροσδιόρισε τη στάση και την εμπιστοσύνη τού κοινού στα δημόσια νοσοκομεία. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη είναι έκδηλη παντού.

Οι πολλές δωρεές από ανώνυμους και επώνυμους πολίτες είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Οι προτάσεις εθελοντισμού από απλούς ανθρώπους, γιατρούς, νοσοκόμες κ.λπ. είναι απερίγραπτη. Η υπομονή και η κατανόηση πού έδειξε και δείχνει η κοινωνία μας συγκινεί και τούς ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Αν σας ζητούσαν να περιγράψετε τις συνθήκες σήμερα και την μετά Covid-19 εποχή, τι θα λέγατε;

Τώρα δεν μιλάμε πολύ, απλώς εξακολουθούμε να δουλεύουμε. Δουλεύουμε σκληρά, δίχως μεμψιμοιρίες και μικροπολιτικές. Συνεχίζουμε να «σκύβουμε το κεφάλι» πάνω από τον ασθενή. Μετά το τέλος της πανδημίας, πιστεύω ότι θα έχουμε όλο το χρόνο για κριτική και γκρίνια. Η μετά Covid-19 εποχή σίγουρα θα είναι διαφορετική με πολλά προβλήματα. Προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά, αλλά θέλω να πιστεύω παράλληλα ότι θα είμαστε και πιο σοφοί. Θα επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας στην κοινωνία, τις αξίες μας και τις προτεραιότητες της ζωής.

Το «Συγγνώμην» και το «Ευχαριστώ» πρέπει να επανέλθει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Γι’ αυτό κι εγώ «Ευχαριστώ» από καρδιάς όλους τούς συνεργάτες μου, για όλη αυτή την μακρόχρονη προσπάθεια που επέδειξαν επαγγελματισμό, υπομονή, επιμονή και αποτελεσματικότητα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Σωκράτης Μητσιάδης

Διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Σωκράτης Μητσιάδης

Διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Σωκράτης Μητσιάδης

Διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Σωκράτης Μητσιάδης

Διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Σωκράτης Μητσιάδης

Διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Σωκράτης Μητσιάδης

Διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Σωκράτης Μητσιάδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ