Δημόσια ΥγείαΜεταρρυθμίσεις στον υγειονομικό κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων

Μεταρρυθμίσεις στον υγειονομικό κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων

- Advertisement -

Τον Ιανουάριο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες, τη σταδιοδρομία αλλά και τις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Τον Ιανουάριο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες, τη σταδιοδρομία αλλά και τις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όσον αφορά τη διεξαγωγή έκτακτων κρίσεων με σκοπό την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και τις καταγγελίες για ιατρικά λάθη στο 424 ΓΣΝΕ, ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» εξήγησε ότι «έχουν διαπιστωθεί διαχρονικά διάφορες παθογένειες, και στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά βεβαίως πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες αλλαγές προσώπων, ακριβώς για να προχωρήσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπροστά» και πρόσθεσε πως «εντός των επόμενων ημερών, θα τοποθετηθούν οι νέες διοικήσεις»

«Θα αποδοθούν ευθύνες για το 424 ΓΣΝΕ»

«Προφανώς αυτό που συνέβη στο 424 ΓΣΝΕ είναι απαράδεκτο, γι’ αυτό και διερευνάται και θα αποδοθούν και οι όποιες ευθύνες. Από εκεί και πέρα, να πω το εξής, γιατί δεν θέλω να υπάρξει καμία παρερμηνεία: Οι προσφερόμενες υπηρεσίες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι εξαιρετικές» επισήμανε. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «έχει στηρίξει το ΕΣΥ, καθώς περισσότεροι από 176 γιατροί στρατιωτικοί έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους τον τελευταίο μόνο χρόνο, σε νοσοκομεία, ενώ παράλληλα 220 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν στελεχώσει τις δομές του ΕΚΑΒ» είπε επίσης.

Για τις παθογένειες που έρχεται να διορθώσει το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις», ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι «όσον αφορά στις υγειονομικές δομές, υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία τους».

«Στα οικονομικά θέματα», ανέφερε ότι «δεν υπήρχαν οι κατάλληλες διαδικασίες των προϋπολογισμών, γιατί θεωρούνταν στρατιωτικές μονάδες και όχι νοσοκομεία. Υπήρχε δηλαδή, ένα “υβριδικό” καθεστώς το οποίο με το νομοσχέδιο αλλάζει» και στη συνέχεια τόνισε: «Παράλληλα, πρόκειται να εισαχθούν δείκτες ποιότητας των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, γεγονός που θα μας δείξει ενδεχομένως και πού μπορεί να υστερούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

«Αποζημίωση εφημεριών στρατιωτικών γιατρών»

«Πολλοί στρατιωτικοί γιατροί», συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης, «στελεχώνουν υποχρεωτικά μονάδες εκστρατείας στα νησιά, στις οποίες, δυστυχώς, δεν προσφέρουν τις απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ όσον αφορά στον χρόνο διοίκησης στις μονάδες έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές οι γιατροί να καθυστερούν να παίρνουν την ειδικότητά τους» και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος για να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους είναι τεσσεράμισι με πέντε χρόνια και με το νομοσχέδιο στην ουσία μηδενίζουμε αυτό το χρόνο» .

«Για πρώτη φορά, θεσπίζεται η αποζημίωση των εφημεριών των στρατιωτικών γιατρών, όπως γίνεται στο ΕΣΥ, καθώς και η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των νοσηλευτών. Για πρώτη φορά δίνουμε επίσης και στα στελέχη μας τη δυνατότητα επιλογής ιδιώτη γιατρού αντί για στρατιωτικό γιατρό ή στρατιωτικό νοσοκομείο που είναι έως τώρα υποχρεωτικό, με την αντίστοιχη αποζημίωση όπως γίνεται με τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ» ανέφερε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά τη δημιουργία νέων δομών υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, ξεκαθάρισε «ότι δεν θα μπουν οι ιδιώτες στα νοσοκομεία. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ούτε κατάργηση, ούτε ενοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων, ούτε τη μεταφορά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που κάποιοι προσπαθούν να μας κατηγορήσουν για αυτό, αλλά ούτε και συγχώνευση ή ενοποίηση υγειονομικών δομών. Αντίθετα – και είναι κάτι πολύ σημαντικό – ιδρύονται για πρώτη φορά νέες υπηρεσίες υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Κέντρο Εκπαίδευσης

«Θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένα πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Μονάδα Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος. Το επόμενο είναι στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Αυτό θα αποτελέσει μία κλινική αριστείας, η οποία θα μπορεί πραγματικά να περιθάλπει – όχι βεβαίως μόνο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων – διότι πολλά περιστατικά, στα οποία δυστυχώς στο παρελθόν, είδαμε και κατέληξαν συνάνθρωποί μας, μέσα από αυτό το κέντρο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση του Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παιδιών που είναι στο Ναυτικό Νοσοκομείο του Πειραιά, καθώς και δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ» κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ