Ριζικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας έως το τέλος του 2022, με νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και “διαφορετική” πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία, με τη θεσμοθέτηση του προσωπικού (θεράποντος) ιατρού, ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει τον οικογενειακό.
Σύμφωνα με το υπουργείο, βασικός πυλώνας των αλλαγών είναι η ολιστική προσέγγιση όλων των πολιτών μέσω της εφαρμογής του μοντέλου του προσωπικού θεράποντος ιατρού.
Επιπλέον έλεγχος των δαπανών σε πραγματικό χρόνο και εξοικονόμηση πόρων στον ΕΟΠΥΥ, εισαγωγή ποιοτικών δεικτών στη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ , επέκταση των ΣΔΙΤ, ιδιώτες γιατροί part time στο ΕΣΥ και απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία με συμμετοχή και ασφαλιστικών εταιρειών, περιλαμβάνονται στις αλλαγές, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.
Ο θεράπων ιατρός
Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι εκείνος που θα έχει στη διάθεσή του τον φάκελο υγείας του πολίτη και θα του ανοίγει την πρόσβαση, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, στις άλλες δομές του συστήματος υγείας, κυρίως στα νοσοκομεία, αλλά και θα δρομολογεί με τα παραπεμπτικά του τις επισκέψεις των ασφαλισμένων για γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (γνωστό ως gate keeping). Ωστόσο, ειδικές κατηγορίες ασθενών, πχ καρδιοπαθείς, θα μπορούν να παρακολουθούνται από τον ειδικευμένο γιατρό τους, πχ τον καρδιολόγο ο οποίος θα λειτουργεί ως οικογενειακός γιατρός.
Προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του νέου τρόπου παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες είναι να εγγραφούν στους οικογενειακούς γιατρούς, που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχε αποφασιστεί ξανά η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, στην οποία ανταποκρίθηκαν μόνον 1,4 εκατομμύριο Έλληνες. Σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να επιλέγουν συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού, και να κινούνται επίσης ελεύθερα προς τις δομές υγείας, π.χ. μπορούν να δρομολογούν ραντεβού μόνοι τους με νοσοκομεία για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων.
Ιατρικές πράξεις
Ειδικότερα, ο θεράπων ιατρός θα καθοδηγεί τον ασθενή στον ειδικό γιατρό και στο νοσοκομείο. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη θα περνά από τον προσωπικό γιατρό ο οποίος παράλληλα θα έχει και ρόλο υγειονομικό συμβούλου. Στον θεράποντα γιατρό θα δίνονται κίνητρα για την εγγραφή πολιτών στα μητρώα τους οποίους και θα παρακολουθεί.
Εξετάζεται σε ειδικές κατηγορίες ασθενών να υπάρχει και ειδικός γιατρός. Ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα επιλογής γιατρού και αλλαγής του. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν τον θεράποντα ιατρό τους.
Στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα, προβλέπεται η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των δομών (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι τα τέλη του 2022, θα δημιουργηθούν άλλες 60 ΤΟΜΥ. Έτσι, ο χάρτης στην ΠΦΥ θα περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ιδιωτικές δομές ΠΦΥ καθώς και συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.
Αποζημίωση
Επίσης αλλάζει και η φιλοσοφία του τρόπου αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα οι γιατροί πληρώνονται ανά επίσκεψη ασφαλισμένου. Πλέον η αμοιβή θα γίνεται κατ΄ άτομο σε ετήσια βάση.
Αλλαγές προωθούνται και στον ΕΟΠΥΥ, με κυριότερη την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων στη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο και από ιδιωτικές εταιρείες. Ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται μόνο με παρόχους που πληρούν τα. κριτήρια που θέτει, τα οποία θα λειτουργούν και ως κίνητρο για αναβαθμισμένες υπηρεσίες.
Εξορθολογισμός των δαπανών
Ο εξορθολογισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων με διοχέτευση εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας.
Επίσης στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και κλινικών θα υπάρχει όρος διάθεσης των υπηρεσιών τους στο ΕΣΥ αν παραστεί ανάγκη.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς για part time υπηρεσίες στο ΕΣΥ για την κάλυψη των κενών.
Νέο μοντέλο σχεδιάζεται και για απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία με στόχο να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία. Ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου και την αμοιβή γιατρού η οποία θα είναι καθορισμένη. Το 70% της πληρωμής θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής στο υγειονομικό προσωπικό. Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα