Στο τραπέζι βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μαθητών για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, σύμφωνα με όσα τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, είναι πιθανό το σενάριο υποχρεωτικότητας πραγματοποίησης rapid test σε ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές.
«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων κυρίως στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης μέσω παρέμβασής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Οπως είπε αναφορικά με τα σημεία που έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση, «νομίζω είναι η δραστηριότητα με το υψηλότερο ρίσκο αυτήν την περίοδο για να κολλήσει κάποιος».
Για την πιθανότητα να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και και σε άλλα μέρη, πλην Χανίων και Ηρακλείου. «Αυτό θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: από τον αριθμό των κρουσμάτων και την κινητική του ιού τις τελευταίες 15-20 ημέρες, αλλά και τη δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά». Πρόκειται για τα νησιά στα οποία καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας.
Περιορισμοί και απαγορεύσεις
Οσον αφορά τι θα ισχύει σε αυτές τις περιοχές εάν όντως τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς περιορισμούς (απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσικής κλπ) σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν. Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ήδη γνωστά μέτρα, όταν και αν εφαρμοστούν, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός και πως δεν είναι τα νησιά, ή τα τουριστικά μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα που είναι φορείς του ιού, «είναι οι δραστηριότητες που είναι προβληματικές». Εξήγησε πως πρόκειται για τέσσερις με πέντε δραστηριότητες που προβληματίζουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα.
«Νομίζω το εμβόλιο θα πρέπει να μπει στο κέντρο της αντιμετώπισης για οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες και αυτό πρέπει να το κάνουμε σύντομα», είπε αναφέροντας -μεταξύ άλλων- πως «εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσέξει δέκα φορές περισσότερο».
Μαγιορκίνης: Πιθανότερο ενδεχόμενο η διενέργεια αντιγονικών τεστ για τους εργαζόμενους
Στη συνέχεια, ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι πιθανό το σενάριο υποχρεωτικότητας rapid test σε ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές, εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια αντιγονικών τεστ για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.
«Θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το Κράτος», επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.
Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα σχολεία, τα οποία θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου, τόνισε πως «το μόνο σίγουρο είναι πως ανοίξουν με self test. Δεν βλέπω κάποια κίνηση σε αυτή φάση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Νομίζω όμως ότι σταδιακά, καθώς τα δεδομένα συλλέγονται, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε εάν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως είναι και με τα υπόλοιπα εμβόλια».
Επιδημιολογικά δεδομένα
Ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μια συζήτηση που γίνεται σε όλη την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, «δεν θα είναι μια ελληνική πρωτοτυπία», αλλά για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα όσο περνά ο χρόνος.
«Θα δούμε πρώτα τις κινήσεις να γίνονται στο εξωτερικό και μετά εδώ. Αναλύουμε τα δεδομένα και καθώς θα γίνεται η συλλογή δεδομένων, θα υπάρχουν πιο ισχυρά στοιχεία για να δούμε εάν θα το κάνουμε υποχρεωτικό», σημείωσε.
Επίσης, υπογράμμισε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τρίτη δόση σε όσους είναι ανοσιοεπαρκείς, ούτε ακόμη και για τη μετάλλαξη Δέλτα». Οπως είπε, σίγουρα θα κάνουν τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ θα μπει και ηλικιακό κριτήριο -πάνω από 65 έτη. «Δεν νομίζω ότι θα δούμε άμεσα σε άλλες ομάδες», ξεκαθάρισε.
Τέλος, σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι εάν ως τον Οκτώβριο καταστεί δυνατό να επιτευχθούν επιπλέον δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί, τότε η κατάσταση τον χειμώνα θα είναι πολύ καλύτερη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα