Για τα φαινόμενα μαζικής νόσησης από κορωνοϊό, γρίπες, ιώσεις και στρεπτόκοκκο, αλλά και για τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, μίλησε την Τετάρτη στον ANT1 ο γιατρός Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο βιοπαθολόγος – κλινικός ιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι σε συνθήκες όπως οι γιορτινές, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα.
Παραίνεσε όσους παρουσιάζουν τα συμπτώματα του συναχιού, του πονόλαιμου και του πυρετού να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτές ηλικιωμένοι.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια) θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.
Για τον στρεπτόκοκκο
Αναφορικά με τη φετινή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου, τη χαρακτήρισε «πιο ήπια» από την αντίστοιχη περσινή, και τόνισε ότι «τα συμπτώματα στο παιδί που πρέπει να οδηγήσουν το γονέα σε υποψία στρεπτόκοκκου είναι οι πρησμένες αμυγδαλές και ο υψηλός πυρετός. Τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικό σκεύασμα».
Σχετικά με τις μεγάλες ουρές στα νοσοκομεία και στις κλινικές παίδων, σημείωσε ότι αυτές «οφείλονται στην αύξηση των περιστατικών και ίσως και σε μια αυξημένη φοβία εκ μέρους των γονέων».
Απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες παιδιάτρους «να βοηθήσουν την κατάσταση αποφεύγοντας να παραπέμπουν στα νοσοκομεία παίδων, περιστατικά που δεν συγκεντρώνουν όλη τη σχετική συμπτωματολογία».
Για τα εμβόλια
Τέλος, αναφερόμενος στα εμβόλια, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στον εμβολιασμό για τη νέα υποπαραλλαγή του Covid-19 είναι χαμηλή και τόνισε ότι «πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 χρόνων οι οποίοι μέχρι τώρα δείχνουν να θεωρούν πως, δεδομένων των προηγούμενων δόσεων, το νέο εμβόλιο δεν είναι πλέον απαραίτητο».
«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο νέος εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός», δήλωσε κατηγορηματικά. Εξήγησε ότι όσοι νοσούν «θα πρέπει να ακολουθούν αμέσως την αντίστοιχη θεραπεία και να αναβάλουν τον εμβολιασμό για 3 μήνες, και όσοι κρυολογούν θα πρέπει να περιμένουν λίγες μέρες ώσπου να εμβολιαστούν, διότι, διαφορετικά, το κρυολόγημά τους θα επιδράσει στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα