Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί η πηγή της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας πως το μερικώς ανησυχητικό στοιχείο της αναφοράς του UKHSA είναι η αναφορά σε μετάδοση μεταξύ ανθρώπων (μέσω εξαιρετικά στενής επαφής) και όχι η πηγή από ζώα.
Τι αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του στο Facebook
Έχω αργήσει να σχολιάσω τα πρόσφατα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο και ασυνήθιστο φαινόμενο που θέλει χρόνο για να διαλευκανθεί η πηγή του. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται στενή επιδημιολογική επιτήρηση.
Η πρώτη επιδημική έξαρση που καταγράφηκε εκτός Αφρικής ήταν το 2003 στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου καταγράφηκαν 43 περιστατικά τα οποία και συνδέθηκαν με εισαγωγή εξωτικών κατοικιδίων από την Αφρική. Η μετάδοση της νόσου γίνεται κυρίως από μολυσμένα ζώα, ενώ η μόλύνση μεταξύ ανθρώπων θεωρείται (προς το παρόν) σχετικά πιο σπάνια.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί η πηγή της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μερικώς ανησυχητικό στοιχείο της αναφοράς του UKHSA είναι η αναφορά σε μετάδοση μεταξύ ανθρώπων (μέσω εξαιρετικά στενής επαφής) και όχι η πηγή από ζώα.
Στα θετικά στοιχεία είναι ότι αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο (συνήθως είναι ήπια, εξαρτάται από τον τύπο του ιού), υπάρχει εμβόλιο, το κλασικό εμβόλιο της ευλογιάς, ενώ όσοι είχαν εμβολιασθεί για την ευλογιά (πληθυσμός άνω των 50) θεωρείται ότι καλύπτονται-προστατεύονται.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα