Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας αναφέρθηκε στην έρευνα για θνητότητα και ΜΕΘ που έχει συνυπογράψει μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.
«Προκύπτει ότι όσο μεγαλώνει ο φόρτος των διασωληνωμένων ασθενών στο ΕΣΥ τόσο αυξάνεται και η θνητότητά τους και αυτό συμβαίνει χωρίς να έχουν εξαντληθεί ουσιαστικά οι κλίνες ΜΕΘ» ανέφερε αρχικά ο κ. Λύτρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής επισήμανε πως «η θνητότητα αυξάνεται όταν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία εκτός Αττικής, ενώ αυξάνεται και η θνητότητα όταν νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ», υπογραμμίζοντας πως «αναφερόμαστε στη θνητότητα διασωληνωμένων».
Η θνητότητα σε νοσοκομεία εκτός Αττικής
Όπως εξήγησε, η εν λόγω έρευνα εξετάζει μόνο τη συσχέτιση που υπάρχει, ενώ οι ακριβείς λόγοι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας.
«Οι αντοχές του ΕΣΥ είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν», δήλωσε ο Θεόδωρος Λύτρας.
Αναφορικά με τα νοσοκομεία σε άλλες Περιφέρειες, εκτός της Αττικής, ο καθηγητής τόνισε πως «η σύγκριση αφορά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Διαπιστώσαμε μια θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών για ορισμένο φορτίο νοσηρότητας και ηλικία, δηλαδή 35% μεγαλύτερη θνητότητα στη Θεσσαλονίκη και 40% για την υπόλοιπη Ελλάδα, σε σύγκριση με την Αττική».
Τι αναφέρει η έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνητότητα από Covid στο ΕΣΥ, εκτός Αττικής και εκτός ΜΕΘ
Μια έρευνα που θα συζητηθεί, καθώς αναδεικνύει την επίπτωση της επιβάρυνσης του ΕΣΥ στα ποσοστά θνητότητας, πραγματοποίησαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λύτρα, η έρευνα καταλήγει σε τρία βασικά ευρήματα: Το πρώτο είναι ότι όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ τόσο αυξάνει «κλιμακωτά» η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής αυξημένα ποσοστά θανάτου:
+25% για περισσότερους από 400 διασωληνωμένους
+57% για άνω των 800 διασωληνωμένων
Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διασωλήνωσης σε νοσοκομείο της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας, η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετίζεται με 35% έως και 40% αυξημένη θνητότητα.
Το τρίτο εύρημα της έρευνας είναι ενδεχομένως το πιο «βαρύ», καθώς δείχνει να απαντά στο πλέον βασικό ερώτημα: πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί;
Από την έρευνα των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα προκύπτει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.
Ο κ. Λύτρας, σε ανάρτησή του, γράφει ότι το συγκεκριμένο σημείο αφορά περί το 5% των διασωληνωμένων και επισημαίνει ότι «ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».
Στο γενικό συμπέρασμα της έρευνας, οι καθηγητές επισημαίνουν ότι «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ατόμων που νοσούν σοβαρά με Covid επηρεάζεται δυσμενώς από το μεγάλο φορτίο ασθενών, ακόμα και όταν δεν ξεπερνιέται η πληρότητα (σ.σ. στις ΜΕΘ)», όπως και από τις γεωγραφικές διαφορές, εννοώντας τη νοσηλεία εκτός ή εντός Αττικής.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι το παραπάνω αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να περιορίσει θανάτους από την COVID-19 και πως το εύρημα υπογραμμίζει «την ανάγκη για πιο εκτενή επένδυση στο σύστημα υγείας».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα