Δημόσια ΥγείαΛουκίδης για καύσωνα: «Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις» -Τα μέτρα

Λουκίδης για καύσωνα: «Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις» -Τα μέτρα

- Advertisement -

Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις ακόμα και τις βραδινές ώρες συστήνει ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, για να προστατευτούμε από τον καύσωνα.

Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις ακόμα και τις βραδινές ώρες συστήνει ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, για να προστατευτούμε από τον καύσωνα
Στέλιος Λουκίδης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ειδικά αυτοί που έχουν χρόνια καρδιοαναπνευστικά νοσήματα είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι και γνωρίζουν αρκετά τα μέτρα προστασίας που δεν είναι τίποτε άλλο παρά όχι σε άσκοπες μετακινήσεις, παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους, επικοινωνία με τον γιατρό τους αν αισθανθούν οτιδήποτε.

Και το τέταρτο που έχει σημασία είναι ότι πολλές φορές σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από την καλή ενυδάτωση και την διατροφή με προσοχή θα πρέπει να μπορεί να χρειάζεται να υπάρχει και κάποια τροποποίηση κάποιων φαρμάκων τα οποία μπορεί να παίρνει ο ασθενής και να είναι φάρμακα με τα οποία χάνεις υγρά. Οπότε με αυτό το δεδομένο πρέπει αυτά ίσως αυτές τις μέρες να τροποποιηθούν και αυτό πάντα παίζει ρόλο στη συνεργασία γιατρού και ασθενή» λέει στην ΕΡΤ και συνεχίζει:

«Τώρα υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία που είναι οι άνθρωποι που είναι καθόλα υγιείς, οι οποίοι εκτίθενται αναγκαστικά σε μεγάλες θερμοκρασίες είτε γιατί έχουν τη δουλειά τους είτε γιατί πρέπει να μετακινηθούν. Πάρθηκαν και μέτρα αρκετά από το κράτος χθες και με την τηλεργασία και με τη δυνατότητα άδειας και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι.

Αλλά από την άλλη πλευρά η καλή ενυδάτωση, η προσπάθεια αποφυγής έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες σε συγκεκριμένες ώρες και σίγουρα η δυνατότητα να υπάρχει αυτή αυτό το ευέλικτο ωράριο θα μπορέσει να τους προστατεύσει από οποιαδήποτε επίπτωση της θερμοπληξίας. Αλλά αν θέλουμε να επικεντρωθούμε κυρίως στους ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, νομίζω ότι αυτοί είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι και έχουν ήδη πάρει τις οδηγίες και αποφεύγουν από μόνοι τους τις μετακινήσεις και σίγουρα παραμένουν σε κλιματιζόμενους».

Τι κάνουμε αν αισθανθούμε δυσφορία

«Νομίζω ότι αυτό που είναι σαν κύρια οδηγία και την οποία έχουμε δώσει και εμείς σαν πνευμονολογική εταιρεία πάρα πολλές φορές είναι όχι άσκοπες μετακινήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να βγει κάποιος για να κάνει βόλτα ακόμα και στις 8 το βράδυ. Άρα αυτό πρέπει να το ξέρουμε» υπογραμμίζει ο κ. Λουκίδης.

«Τώρα αν κάποιος αισθανθεί τα συμπτώματα της θερμοπληξίας, αυτά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Μπορεί να έχουν σχέση με την υποκείμενη νόσο του, μπορεί όμως να έχουν σχέση αποκλειστικά από την έκθεση σε μεγάλη θερμοκρασία. Άρα αυτό που πρέπει να κάνει εκείνη την ώρα είναι να πάει αμέσως σε ένα δροσερό χώρο και να προσπαθεί κανείς να αξιολογήσει ποια είναι η επίδραση πάνω στον οργανισμό του. Είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, η έκθεση σε αυτό ή κάτι από το υποκείμενο νόσημα του;

Πάντα η επικοινωνία με τον γιατρό έχει μεγάλη σημασία γιατί μπορεί με τις κατάλληλες οδηγίες και με την κατάλληλη προσέγγιση να μπορεί κάποιος να αποσαφηνίσει γρήγορα τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι οι άσκοπες μετακινήσεις ακόμα και σε νυκτερινές ώρες που νομίζουμε ότι έχει πέσει θερμοκρασία, είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να γίνεται ειδικά στους χρόνιους ασθενείς και στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ