- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Με τους μισούς γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ασφαλισμένους που θα αναζητούν να κλείσουν ραντεβού με γιατρό του ΠΕΔΥ και δεν θα βρίσκουν.
Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι σε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΥ- ΕΟΠΥΥ) σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα από τους 2.100 γιατρούς που στελεχώνουν τα Κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ οι 800 από αυτούς μέχρι 31/12/18 θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία για να παραμείνουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας ή θα αποχωρήσουν.
Συγκεκριμένα πρόκειται για γιατρούς που με δικαστικές αποφάσεις κατά του νόμου Γεωργιάδη, Ν. 4238/2014 παρέμειναν στο σύστημα διατηρώντας παράλληλα και το ιδιωτικό τους ιατρείο και τώρα καλούνται από το υπουργείο Υγείας να διαλέξουν το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
Οι γιατροί αυτοί «αναγκάζονται να τώρα να μπουν σε ένα νέο καθεστώς Γεωργιάδη» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Ψυχάρης, που αξίζει να σημειωθεί ότι ανήκει στη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όπως και πολλά από τα ηγετικά στελέχη της Ομοσπονδίας, που δεν κρύβουν όμως την απογοήτευση τους για την ασυνέπεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει ρητώς τις προεκλογικές της εξαγγελίες και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει για άρση των αδικιών προς τους γιατρούς των πρώην ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα μέχρι του τέλους του χρόνου λήγουν και περίπου 300 συμβάσεις επικουρικών γιατρών που υπηρετούν σήμερα στις δομές και τουλάχιστον 100 γιατροί συνταξιοδοτούνται.
Ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη περίφημη η δεξαμενή με τους 2.350 γιατρούς από όπου θα αντλούνταν οι οικογενειακοί γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) και των Κέντρων Υγείας αδειάζει και μένουν περίπου 1.250 γιατροί.
Αυτοί οι 1.250 μαζί με τους 500 οικογενεικούς γιατρούς που στελεχώνουν τις ΤΟΜΥ και τους 700 ιδιώτες οικογενεικούς γιατρούς που έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες των 10 εκατ. ασφαλισμένων.
Να υπενθυμίσουμε ότι για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή έλλειψη σε γιατρούς, το υπουργείο Υγείας υποχρέωσε όσους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας να γίνουν οικογενειακοί γιατροί, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών των Κέντρων Υγείας, σύμφωνα με τους οποίους το όλο εγχείρημα είναι απολύτως αυθαίρετο και παράνομο.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έθιξαν και το τεράστιο πρόβλημα με τις εξετάσεις στις Μονάδες, οι οποίες δεν έχουν αντιδραστήρια και εξοπλισμό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των διαγνωστικών εξετάσεων να γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.
Το ΔΣ της ΠΟΣΕΥΠ ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την ενίσχυση του συστήματος ΠΕΔΥ με προσλήψεις, τις επαναπροσλήψεις των απολυμένων το 2014 αλλά και να μην απολυθούν οι γιατροί που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις.
Ανησυχία του Π.Ι.Σ. για τις απολύσεις ιατρών
Σε ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επικείμενη ενεργοποίηση του άρθρου 26 του ν. 4461/2017 (ΦΕΚ Α 38), δυνάμει του οποίου, στο τέλος του τρέχοντος έτους θα απολυθούν οι ιατροί που με δικαστικές αποφάσεις παραμένουν μέχρι τώρα στις θέσεις τους στις Δημόσιες Δομές (π. ΙΚΑ, π. ΕΟΠΥΥ, π. ΠΕΔΥ, ν. Κέντρα Υγείας), παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ενώ απασχολούνται τις ελεύθερες ώρες τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Όπως τονίζει: η αποστέρηση των Δημόσιων Δομών από τις υπηρεσίες ειδικών και έμπειρων ιατρών θα αποτελέσει μια περαιτέρω υποβάθμιση των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία.
Παράλληλα θα αδικήσει κατάφωρα τους επιστήμονες που επί μακρά σειρά ετών υπηρέτησαν τις Δημόσιες Δομές και προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στους πολίτες.
Ο Π.Ι.Σ. ζητεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να ενσκήψει έγκαιρα και με ενδιαφέρον πάνω από το πρόβλημα και να δώσει την αναγκαία λύση στηρίζοντας ουσιαστικά τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την παραμονή των ιατρών που εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες με την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων.