Σειρά μέτρων για το «άνοιγμα» του τουρισμού με ασφάλεια, κάτι που επιβάλλει το τρίτο και πιο ανθεκτικό κύμα της πανδημίας, εισηγούνται το τελευταίο διάστημα οι λοιμωξιολόγοι, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλά και ειδικοί επιστήμονες.
Στη «μάχη» για την υποστήριξη του μεγάλου στοιχήματος ανοίγματος των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων από τα μέσα Απριλίου και μετά, εκτός από τη χρήση των self test, προτείνεται πλέον και η ανάπτυξη ειδικών γραμμών εμβολιασμού, όπως αποκαλούνται, με προτεραιότητα κατά σειρά τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τα καταλύματα, στην εστίαση, στο λιανικό εμπόριο, στην εκπαίδευση, στις μεταφορές και στην παροχή υπηρεσιών.
Έρευνες δείχνουν ότι ο στοχευμένος εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κρούσματα
Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου από εκθέσεις ειδικών δείχνουν ότι μετά τις ευπαθείς ομάδες ο στοχευμένος εμβολιασμός, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγελματικών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της φύσης της δουλειάς τους να μολυνθούν από τον SARS-COV-2, θα μπορούσε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό, έως και 70.000, τα ενεργά κρούσματα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού που υιοθέτησε η Κομισιόν μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τη νέα στρατηγική για τα τεστ στον πληθυσμό.
Η προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, μέσα στον Απρίλιο. Στελέχη του υπουργείου Τουρισμού κάνουν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής για τους πολίτες της αλλά για τους ταξιδιώτες ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν που έχει οριστεί επισήμως ότι ξεκινά στις 15 Μαΐου. Μαζί τους συστρατεύονται και μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να εμβολιαστούν όλοι στον τουρισμό. Δεν μπορεί να ζητάμε πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους τουρίστες και εμείς (σ.σ.: εννοώντας τους εργαζόμενους στον τουρισμό) να είμαστε ανεμβολίαστοι».
Rapid tests και self tests στους εργαζόμενους του τουρισμού που δεν θα προλάβουν να εμβολιαστούν
Η εξέλιξη αυτή βεβαίως αναμένεται να καταστεί εφικτή από τη διενέργεια 3 εκατ. εμβολιασμών, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, μέσα στον Απρίλιο και αντίστοιχα τον Μάιο.
Έως ότου βεβαίως ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός εξετάζεται η διενέργεια rapid tests και self tests (σε ατομικό επίπεδο αλλά και παροχής τους από την επιχείρηση) σε εβδομαδιαία βάση στους εργαζόμενους του τουρισμού που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των εμβολιασμών και στους κατοίκους των νησιών, που αναμένεται να δεχτούν και τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών. Ήδη, σε πολλά μικρά νησιά, όπως το Καστελλόριζο, το Μεγανήσι, τα Ψαρά, οι Φούρνοι κ.ά., έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ενώ σε κάποια άλλα έχει γίνει η πρώτη δόση. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα «υιοθετηθεί» καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρξουν διακρίσεις και διαχωρισμοί ανάμεσα σε covid-free και μη νησιά.
Έλεγχοι σε τουριστικά θέρετρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων
Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αποφευχθεί «αναζωπύρωση» των κρουσμάτων το καλοκαίρι, εάν οι τουριστικές ροές δεν ελεγχθούν σωστά, παρόλο οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν κάτι τέτοιο, έχει προταθεί το άνοιγμα των συνόρων να συνοδεύεται με τον εργαστηριακό έλεγχο των ταξιδιωτών τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την αναχώρηση με δυνατότητα επανάληψης του ελέγχου εντός επτά ημερών από την άφιξη στην Ελλάδα, πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Covid-19 μέχρι έξι μήνες από την άφιξη και δυνατότητα αυξημένου αριθμού rapid test και self test στα ελληνικά τουριστικά θέρετρα και σε σημεία συγκέντρωσης των τουριστών και όχι μόνο στις πύλες εισόδου.
Καίριας σημασίας είναι και ο εμβολιασμός των ναυτικών της ακτοπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς έρχονται σε επαφή με μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται μέτρα που θα πρέπει να ισχύουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή της θαλάσσιας μετακίνησης. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, βλέπει θετικά την ένταξη των ναυτικών στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Κίνηση για την οποία πιέζουν από καιρό οι οργανισμοί ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και οι ενώσεις των ναυτεργατών.
Σταθερός παραμένει ο δείκτης θνητότητας παρά την αύξηση των κρουσμάτων
Τέλος, παρά τη δυσχερή επιδημιολογική εικόνα της χώρας αυτή την περίοδο, τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ευελπιστούν ότι σύντομα θα αρχίσει η πτώση των κρουσμάτων. Μάλιστα, υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ο νεότερος ιός, δηλαδή η βρετανική μετάλλαξη, είναι λιγότερο επιθετικός, δεδομένου ότι ο δείκτης θνητότητας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένει σταθερός.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα