Δημόσια ΥγείαΚρούσμα ελονοσίας στην Κρήτη – Σε συναγερμό οι αρμόδιες αρχές

Κρούσμα ελονοσίας στην Κρήτη – Σε συναγερμό οι αρμόδιες αρχές

- Advertisement -

Κρούσμα ελονοσίας εντοπίστηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε περιοχή της Μεσαράς σύμφωνα με το neakriti.gr.

Κρούσμα ελονοσίας εντοπίστηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε περιοχή της Μεσαράς σύμφωνα με το neakriti.gr.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, όταν ένας άνδρας επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Μοιρών με συμπτώματα υψηλού πυρετού. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό κινητοποιήθηκαν άμεσα οι γιατροί του Κέντρου Υγείας.

Ο ασθενής υπεβλήθη σε μια σειρά εξετάσεων, ενώ χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένο κιτ διάγνωσης για την ελονοσία. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, επιβεβαιώνοντας τη μόλυνση από το μικρόβιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας, ελληνικής υπηκοότητας, είχε πρόσφατα επιστρέψει από ταξίδι στην Αφρική, περιοχή όπου η ελονοσία παραμένει ενδημική. Κατά την επιστροφή του στην Κρήτη, άρχισε να εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα, γεγονός που τον ώθησε να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Να σημειωθεί ότι η ελονοσία μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών μόλυνσης απαιτεί όχι μόνο αποτελεσματική ιατρική παρέμβαση αλλά και ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, ειδικά σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο.

Στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη χώρα μας

Όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ παρά την εξάλειψη της ελονοσίας από τη χώρα μας το 1974, το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της νόσου είναι υπαρκτό σε ευάλωτες περιοχές της Ελλάδας, όπου συνδυάζεται η παρουσία ικανού πληθυσμού του κατάλληλου διαβιβαστή (Ανωφελούς κουνουπιού) με την παρουσία ασθενών με ελονοσία που έρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.

Μετά την κορύφωση του αριθμού των περιστατικών με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης το 2011-2012, ο αριθμός τους ακολούθησε πτωτική πορεία τα επόμενα έτη, με την καταγραφή -κυρίως σποραδικών- εγχώριων κρουσμάτων πρώτης γενιάς μετάδοσης. Σε αυτό συνέβαλε και συμβάλει μία σειρά επίπονων δράσεων δημόσιας υγείας και πρόληψης, οι οποίες εφαρμόσθηκαν -και συνεχίζουν αδιαλείπτως να εφαρμόζονται- με τη συνεργασία πολλών φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, συστηματικά και εκτάκτως, κατόπιν εκτίμησης κινδύνου, και συνεισέφεραν στην επιτυχή πρόληψη της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στη χώρα. Τα τελευταία δύο έτη (2022-2023) δεν καταγράφηκαν κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την προστασία από τα κουνούπια και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς και επανεμφάνισης της νόσου στην Ελλάδα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Η ελονοσία σκοτώνει τα παιδιά στην Αφρική

Ελονοσία: Κουνούπια μετατράπηκαν σε ιπτάμενα εμβόλια

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ