Δημόσια ΥγείαΚρούσμα μηνιγγίτιδας σε μαθητή - Ανησυχία ενόψει σχολικής χρονιάς

Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε μαθητή – Ανησυχία ενόψει σχολικής χρονιάς

- Advertisement -

Μίνι «συναγερμός» στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σκύρου σήμανε με την εμφάνιση του νέου κρούσματος μηνιγγίτιδας τύπου Β που διαγνώστηκε σε 13χρονο μαθητή.

Η άμεση διακομιδή του μαθητή στο Νοσοκομείο Παίδων κρίθηκε απαραίτητη, ενώ λόγω της ευκολίας που παρουσιάζει η μετάδοση της νόσου της Μηνιγγίτιδας Β, ιδίως μεταξύ των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας, αναβλήθηκε προληπτικά για δυο ημέρες η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σκύρου.

Παράλληλα, έχει κριθεί απαραίτητη η άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά μηνιγγίτιδας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή και Τρίπολη.

Η Μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, ενώ χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης.

Να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων έχει ενταχθεί εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ