Τουλάχιστον το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αυτό, σύμφωνα με μια διεθνή επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία (Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής Λονδίνου) και την Κίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS, πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 65 ερευνών από 21 χώρες, που αφορούσαν συνολικά 97.333 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η μάχη με τον κορωνοϊό έχει επιβαρύνει ψυχολογικά ένα σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών, τόσο λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας σε δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία, όσο και των φόβων για την ίδια τη ζωή τους. Υπολογίστηκε ότι τα ποσοστά κατάθλιψης φθάνουν το 21,7%, του άγχους το 22,1% και του μετατραυματικού στρες το 21,5%. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα (κατάθλιψη 35% και άγχος 29%). Συγκριτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη και το 3,6% από αγχώδεις διαταραχές.
Πιο πιθανό οι υγειονομικοί να κολλήσουν κορωνοϊό στο σπίτι τους παρά στο νοσοκομείο
Την ίδια στιγμή, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι του υγειονομικού προσωπικού αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από Covid-19 όταν βρίσκονται στο σπίτι τους ή εκτός νοσοκομείου, παρά από την έκθεσή τους σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα, οι υγειονομικοί που ήρθαν -στην κοινότητα- σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν και οι ίδιοι, σε σχέση με τους υγειονομικούς που δεν είχαν τέτοια επαφή εκτός νοσοκομείου.
Επιπλέον, οι υγειονομικοί που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορονοϊού είναι 80% πιθανότερο να μολυνθούν, σε σχέση με τους συναδέλφους τους που ζουν σε μέρη με μικρότερη εξάπλωση της Covid-19. Όσοι δεν εργάζονται ούτε σε ΜΕΘ ούτε γενικότερα σε κλινικές με ασθενείς Covid-19 αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 24.800 μέλη του υγειονομικού προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία τεσσάρων αμερικανικών πολιτειών (το 70% των υγειονομικών ήταν κάτω των 50 ετών και σχεδόν το 80% γυναίκες). Οι μισοί (50%) ανέφεραν άμεση επαφή με ασθενή Covid-19 στη δουλειά τους, ενώ το 81% δεν είχαν επαφή με κρούσμα Covid-19 εκτός νοσοκομείου.
Διαπιστώθηκε ότι οι υγειονομικοί (το υπόλοιπο 19%) που είχαν τέτοια επαφή, είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν. Αντίθετα, οι συνάδελφοί τους που είχαν άμεση επαφή με ασθενείς Covid-19, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο.
Ο επικεφαλής ερευνητής, λοιμωξιολόγος δρ. Τζέσε Τζέικομπ του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, δήλωσε ότι «στη δουλειά σκεφτόμαστε την αποφυγή της λοίμωξης όλη την ώρα. Εκτός δουλειάς είναι πιθανότερο ο οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών, να κολλήσει τον κορωνοϊό».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα