Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Τι είναι τα rapid tests που θα γίνονται από Δευτέρα στην...

Κορωνοϊός: Τι είναι τα rapid tests που θα γίνονται από Δευτέρα στην Αττική

- Advertisement -

Την έναρξη εκτεταμένων ελέγχων με rapid tests στην Αττική ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Την έναρξη εκτεταμένων ελέγχων με rapid tests στην Αττική ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναφερόμενος στα έκτακτα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην Περιφέρεια Αττικής από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πλέον θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests από συνεργεία ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής. Όπως επίσης και σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Δομές που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (όπως σε σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

Στα rapid test είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την προμήθειά τους από τη χώρα μας.

«Θέλω να σας πω ότι εδώ και δύο ημέρες (σ.σ.: οι δηλώσεις έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου) έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας την πρώτη παρτίδα τα rapid tests αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο», είχε πει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

Εξηγώντας ότι τα εν λόγω τεστ «δίνουν τη δυνατότητα με πολύ ψηλή αξιοπιστία, βέβαια όχι όσο τα PCR, να έχουμε αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών». Μάλιστα, είχε πει ότι η χώρα θα προμηθευτεί συνολικά 1 εκατομμύριο τέτοια τεστ.

«Εφόσον αποδειχτεί ότι είναι τόσο αξιόπιστα όσο μας λένε οι ειδικοί ότι είναι, προφανώς και θα προσθέσουμε περισσότερα τέτοια τεστ. Είναι και ιδιαίτερα οικονομικά ως προς το κόστος», είχε αναφέρει.

Τι είναι τα rapid tests

Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του τεστ μπορεί να αγγίζει και το 90%. Τα περισσότερα «γρήγορα τεστ» που κυκλοφορούν δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του.

Η ανάπτυξη όμως αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες μετά. Σύμφωνα, δε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR. Αυτά είναι το άμεσο αποτέλεσμα και τη χαμηλότερη τιμή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ