Με ραγδαίο ρυθμό αυξάνονται οι λοιμώξεις σε πολλές περιοχές, γεγονός που αποτυπώνεται σε 15 χώρες της Ευρώπης με αύξηση άνω του 30%, ενώ επιπλέον 7 χώρες σημειώνουν και αύξηση στον αριθμό των θανάτων.
Στα ύψη βρίσκεται το ιικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, την ώρα που τα κρούσματα είναι αρκετά αυξημένα.
Σύμφωνα με το ECDC, η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία -αλλά όχι στις ΜΕΘ- καταγράφουν 29 από τις 45 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt), καταγράφεται πάνω από το 1 σε 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Οι λοιμώξεις αυξάνονται παντού με ραγδαίο ρυθμό, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται σε 15 χώρες της Ευρώπης με αύξηση άνω του 30%, ενώ επιπλέον 7 χώρες σημειώνουν και αύξηση στον αριθμό των θανάτων.
Αυξάνει το ιικό φορτίο
Το τελευταίο δεκαήμερο τα κρούσματα στην Ελλάδα παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 60% με 70%, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει και τη θετικότητα στα τεστ στο 6% με 7%, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt “ σκαρφάλωσε” στο 1.24 σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις μεταλλάξεις 4 και 5 να είναι 4 φορές πιο ισχυρές από τη γρίπη.
Σύμφωνα με το επιδημιολογικό εργαλείο καταγραφής και πρόγνωσης της νόσου Covid-19, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, cello.org.gr. μόνο 5 Περιφέρειες της χώρας έχουν δείκτη μεταδοτικότητας Rt κάτω του 1, ένδειξη ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τη νόσο σε λιγότερο από έναν άνθρωπο, με αποτέλεσμα την ύφεση και την συρρίκνωση της διασποράς.
Οι 5 περιοχές, στις οποίες σημειώνεται υποχώρηση της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, είναι η Ιθάκη (0.99), το Άγιο Όρος (0.98), το Κιλκίς (0.89), η Ευρυτανία (0.80), και η Ικαρία (0.73).
Υψηλό RT 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας
Δείκτη Rt πάνω από τη μονάδα -που σημαίνει αντίστροφα αύξηση της διασποράς, με έναν μολυσμένο να κολλάει περισσότερους από έναν– παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή 71 από τις 76 περιφέρειες, με τέσσερις από αυτές να ξεπερνούν το Rt 1.50.
Οι περιοχές που βρίσκονται στα ύψη είναι οι:
- Κως με 1.62
- Ζάκυνθος με 1.58
- Κάρπαθος – Κάσος με 1.56
- Ηράκλειο Κρήτης με 1.53
Άλλες περιοχές με υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας Rt είναι, τα Χανιά (1.49), η Κέρκυρα (1.45), η Λευκάδα (1.45), το Λασίθι (1.43) και η Κάλυμνος (1.42).
Επίσης, η Μύκονος (1.39), η Άνδρος (1.38), το Ρέθυμνο (1.37), η Κοζάνη (1.36) και η Μαγνησία (1.36).
«Ψηλά» και κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας στο 1.24, είναι η Αττική (1.23) και η Θεσσαλονίκη (1.24), και επίσης, η Σύρος (1.28), η Λάρισα (1.26) και η Αχαΐα (1.25).
Τζανάκης: Αν γινόταν μεγάλος αριθμός τεστ, θα είχαμε πάνω από 15.000 κρούσματα
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» εκτίμησε πάντως ότι αν γινόταν μεγάλος αριθμός τεστ «είμαι σίγουρος ότι ο μέσος όρος (κρουσμάτων) θα ήταν πάνω από 15.000».
Δεν απέκλεισε μάλιστα εάν το τεστ ήταν του επιπέδου των μηνών Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου, τα κρούσματα κορωνοϊού να έφταναν ακόμα και τα 25.000.
Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, ο κ. Τζανάκης εξήγησε, μιλώντας εμπειρικά, ότι για το 60%-80% των περιστατικών νόσησης ο κορωνοϊός προκαλεί δύο ημέρες υψηλό πυρετό, για μία εβδομάδα πολύ μεγάλη κακουχία, για μία ακόμη εβδομάδα κακουχία σε μικρότερο βαθμό και έντονο πονοκέφαλο.
Ο κ. Τζανάκης συμβούλευσε τους πολίτες να ακολουθούν τρεις βασικές οδηγίες προκειμένου να προστατευτούν:
- Φοράμε τη μάσκα όπου νιώθουμε ανασφαλείς (αεροπλάνα, σούπερ μάρκετ, συναυλίες, παραλίες με συνωστισμό).
- Προφυλάσσουμε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και άτομα με πολλά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου.
- Όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό να το δηλώνουν. Αποτελεί προϋπόθεση για να λάβουν αντιική αγωγή.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα