Στον εμβολιασμό των παιδιών για την προστασία τους απέναντι στον κορωνοϊό, συμφωνούν οι παιδίατροι και επιδημιολόγοι τονίζοντας ότι οι αντενδείξεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Να σπεύσουμε και να εμβολιάσουμε τα παιδιά μικρής ηλικίας για την πρόληψη αυτής της τόσο σοβαρής λοίμωξης, όπως κάνουμε για τους εφήβους, επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρίζα Τσολιά, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ερωτηθείσα από τι εξαρτάται η απάντηση ενός παιδιάτρου όταν ο γονέας σπεύσει να αναρωτηθεί αν το παιδί του πρέπει να κάνει το εμβόλιο, η ίδια δήλωσε ότι περισσότεροι γιατροί της ειδικότητας αυτής θα είναι δεκτικοί, δεδομένου ότι έχουν κουλτούρα εμβολιασμών. «Ξέρουν τι θα πει εμβολιασμός. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες να ενημερώσουμε, με εξορμήσεις κλπ. Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιάτρων είναι έτοιμη να εμβολιάζει, αν δοθεί η ευκαιρία, και τα μικρότερα παιδιά», τόνισε.
«Οι απόλυτες αντενδείξεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, στις μικρές ηλικίες πραγματικά είναι ανύπαρκτες. Θα πρέπει δηλαδή το παιδί να έχει κάνει μια αναφυλακτική αντίδραση σε συστατικό του εμβολίου, που είναι απίθανο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο» είπε συγκεκριμένα.
Απαντώντας στο γιατί να εμβολιαστεί ένα παιδί δεδομένου ότι σε μικρή ηλικία δεν συναντώνται βαριές νοσήσεις, επισήμανε: «Δεν έχουμε βαριές νοσήσεις έχουμε όμως από τις αρχές του έτους νοσηλεύσει πάνω από 1.600 παιδιά ανά τη χώρα. Το 1% των κρουσμάτων νοσηλεύεται. Κάποια μπαίνουν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας».
«Από του εφήβους που νοσηλεύσαμε, εκείνοι που ήταν παχύσαρκοι ήταν αυτοί που έκαναν πνευμονία. Πρόκειται για μείζονα παράγοντα κινδύνου», είπε ακόμα η ίδια, ενώ αναφερθείσα στην χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε εγκύους, σημείωσε:
«Δεν έχουν δείξει αν έχουν κάποιο κίνδυνο για το μωρό. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».
Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών
Από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού προκειμένου την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού των παιδιών από 5 έως 11 ετών.
Όπως ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, η πρώτη παρτίδα εμβολίων για παιδιά θα φθάσει στη χώρα στις 13 Δεκεμβρίου.
Οι εμβολιασμοί παιδιών 5 – 11 ετών θα γίνεται σε νοσοκομεία και χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πρώτη φάση και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.
Εμβολιαστικά κέντρα για παιδιά έχουν οριστεί σε 75 περιοχές της χώρας.
Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία:
Παίδων Αγία Σοφία
Παίδων Πεντέλης
Ασκληπιείο Βούλας
Κέντρο Υγείας «Αγία Σοφία» στον Πειραιά
Κέντρο Υγείας Περιστερίου
Αναλυτικές οδηγίες θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr την Παρασκευή, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Την περασμένη εβδομάδα, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου είχε τονίσει ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα από όλα τα παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, ανοσοκαταστολή και παχυσαρκία:
«Παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Ως προς τις συχνές βροχίτιδες είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά», είπε αρχικά.
«Παρόλο που θεωρούσαμε στην αρχή της πανδημίας ότι τα παιδιά με άσθμα ή με λοιμώδη συριγμό είναι επικίνδυνο να νοσήσουν, δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια αγωγή, παιδιά με παχυσαρκία, είναι παιδιά που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα», πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου.
Μικρότερη η δόση στα παιδιά
Επίσης την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε επισημάνει ότι η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.
Η κα Θεοδωρίδου παράλληλα διευκρίνισε ότι οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερη άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών.
Η μελέτη δε αποτελεσματικότητας από την λοίμωξη μετά την έκθεση, έδειξε τα εξής: από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, από αυτά τα 1.305, νόσησαν 3 όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό.
Από τα 663 που ήταν τα παιδιά που πήρανε εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα τα στοιχεία της αποτελεσματικότητος του εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης.
«Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και οι συνήθεις και αυτό συνετέλεσε σημαντικά ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των σπάνιων και ηπίων ανεπιθύμητων ενεργειών», πρόσθεσε η κα Θεοδωρίδου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα