Τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με τη «ραγδαία κλιμάκωση και παγκόσμια εξάπλωση» των κρουσμάτων του κορωνοϊού, που πλήττει πλέον 205 χώρες και περιοχές, διατύπωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Την ώρα που έχουμε εισέλθει στον τέταρτο μήνα της πανδημίας, ανησυχώ βαθιά από τη ραγδαία κλιμάκωση και την παγκόσμια διασπορά των κρουσμάτων», είπε ο κ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγκέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του ΠΟΥ στη Γενεύη.
«Τις τελευταίες 5 εβδομάδες καταγράφηκε μια σχεδόν εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και ο αριθμός των θανάτων έχει υπερδιπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα», συνέχισε ο κ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγκέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Τις επόμενες λίγες ημέρες θα φθάσουμε το 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τους 50.000 θανάτους παγκοσμίως» από τον κορωνοϊό, επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Μόλις την περασμένη Πέμπτη 27 Μαρτίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο.
«Πρόκειται για την πρώτη πανδημία που προκαλεί ένας κορωνοϊός (…) και η συμπεριφορά του δεν είναι πολύ γνωστή. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πολεμήσουμε αυτόν τον άγνωστο και επικίνδυνο ιό» απηύθυνε έκκληση ο αξιωματούχος.
Περισσότερα από 865.000 κρούσματα έχουν επισήμως ανακοινωθεί παγκοσμίως, εκ των οποίων άνω του 50% στην Ευρώπη, 189.000 στις ΗΠΑ και περισσότερα από 110.000 στην Ασία.
Ο κορωνοϊός φέρνει και την χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, για την «χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου» στην Ευρώπη προειδοποιεί το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου λόγω της εκτεταμένης έκτασης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Το γερμανικό Ινστιτούτο κάνει λόγο και για ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η οποία θα αγγίζει διψήφια ποσοστά. Και σε παγκόσμιο επίπεδο, πέραν των οικονομικών επιπτώσεων, ο γγ του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε άλλωστε την πανδημία, τη χειρότερη απειλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάθε μήνας με «λουκέτο» κοστίζει στις μεγαλύτερες χώρες περίπου 6% του ΑΕΠ τους, εξηγεί ο επικεφαλής του Ifo, κ. Κλέμενς Φούεστ και αναδεικνύει ως σημαντικότερη προτεραιότητα την επαναλειτουργία της αγοράς με παράλληλη προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Αν οι επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές για περισσότερο από έναν μήνα, οι απώλειές τους θα φθάσουν σύντομα σε διαστάσεις. Τέτοιες, που είναι γνωστές μόνο από φυσικές και οικονομικές καταστροφές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιεί ο οικονομολόγος.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα