Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Παρέλυσε νοσηλεύτρια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Κορωνοϊός: Παρέλυσε νοσηλεύτρια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

- Advertisement -

Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται μια 42χρονη νοσηλεύτρια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παρέλυσε από το αυτοάνοσο νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre αφότου έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον Covid-19.

Κορωνοϊός: Παρέλυσε νοσηλεύτρια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το corfutvnews.gr, η 42χρονη έκανε την δεύτερη δόση του εμβολίου. Αμέσως παρουσίασε κόπωση και παράλυσε στα κάτω άκρα. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί αν η παράλυση της στα κάτω άκρα συνδέεται με το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς παρουσίασε το σύνδρομο Guillain-Barré (είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια). Η 42χρονη παραμένει στο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗ κ. Μιχάλη Γιαννακό που μίλησε στο ΟPEN TV, η νοσηλεύτρια «υπέστη παρενέργεια σοβαρή από το εμβόλιο, παράλυση στα κάτω άκρα, το σύνδρομο Guillain-Barré και οι γιατροί εκεί πιστεύουν ότι είναι παρενέργεια του εμβολίου». Περιγράφοντας τις συνέβη είπε ότι η νοσηλεύτρια «έκανε τη δεύτερη δόση, αισθάνθηκε πολύ άσχημα, πόνο, ζαλάδες, μεγάλο πυρετό και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο».

Παρενέργεια του εμβολίου

«Ήταν απολύτως καλά στην υγεία της, είναι σαφέστατο ότι είναι παρενέργεια του εμβολίου. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό όμως, 400.000 εμβολιάστηκαν στη χώρα μας, κανένας δεν έπαθε τίποτα, πρέπει να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό, αλλά αυτό που έπαθε η συνάδελφος είναι παρενέργεια του εμβολίου», τόνισε.

Εισαγγελική έρευνα στις δηλώσεις Γιαννακού – Το θέμα της νοσηλεύτριας

Σε ερώτηση αν το αυτοάνοσο προκλήθηκε ή προϋπήρχε ο κ. Γιαννακός απάντησε: «Έχω πλήρη συναίσθηση των λεγομένων μου. Και οι γιατροί εκεί έχουν καταλήξει και έχουν δηλώσει ότι είναι παρενέργεια του εμβολίου. Είναι μια στους 400.000 στη χώρα μας, δεν σημαίνει τίποτα απολύτως αυτό για τον εμβολιασμό. Αλλά η συνάδελφος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και δεν μπορεί να σηκωθεί, έχει πρόβλημα στα κάτω άκρα της».

«Αμέσως μετά τη δεύτερη δόση ανέβασε πυρετό, είχε έντονους πόνους, και παραλυσία και οι γιατροί της συνέστησαν να πάει στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται τώρα», συνέχισε.

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κ. Γιάννης Καρβέλης επιβεβαιώνει την ύπαρξη του περιστατικού όπως τόνισαν οι ρεπόρτερ του Open TV, όμως οι γιατροί δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν ξεκάθαρα αν είναι παρενέργεια του εμβολίου ή όχι. Οι εξετάσεις συνεχίζονται και περιμένουν να ολοκληρωθούν για να τοποθετηθούν επίσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νοσηλεύτρια έχει υποβληθεί σε αξονική, η οποία ήταν καθαρή κι εξετάζεται νευρολογικά για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί.

Είναι συχνή νόσος ; σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται ;

Το σύνδρομο Guillain-Barré προσβάλλει 1-2 ανά 100.000 ανθρώπους. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, αν και πιο σπάνια σε παιδιά. Μπορεί επίσης να προσβάλλει και εγκύους και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του εμβρύου.

Σε τι οφείλεται;

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενη ερώτηση, ο μηχανισμός είναι η αυτοάνοση προσβολή του νευρικού συστήματος και μάλιστα του ελύτρου μυελίνης δηλ του καλύμματος που περιβάλλει τα νεύρα, όπως το μονωτικό πλαστικό περιβάλλει το καλώδιο. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό.

Υπάρχουν παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barré;

Είναι γνωστό ότι της εκδήλωσης του συνδρόμου, συχνά προηγείται μια λοίμωξη πχ του αναπνευστικού συστήματος, ή και άλλοι παράγοντες όπως χειρουργικές επεμβάσεις, λοίμωξη από HIV, νόσος του Hodgkin κ.ο.κ.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barré;

• το σύνδρομο Guillain-Barré συνήθως αρχίζει με μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια. Το μούδιασμα μπορεί να είναι αρχικά μια αίσθηση φαγούρας ή μια αίσθηση «σαν βελόνες». Η αδυναμία εκδηλώνεται ως αστάθεια στο περπάτημα

• η αδυναμία «ανεβαίνει» με την πάροδο των ημερών και προσβάλλει και τα χέρια. Εκδηλώνεται με δυσκολία σε καθημερινές κινήσεις πχ ο ασθενής βλέπει ότι δεν μπορεί να γράψει καλά, του πέφτουν τα πράγματα κλπ

• ενίοτε προσβάλλεται η ούρηση και η αφόδευση

• σε πιο βαριές περιπτώσεις επηρεάζονται τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες της κατάποσης, της φώνησης και της αναπνοής, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πνίγεται με το σάλιο του, να εξασθενεί η φωνή του και κυρίως να μην μπορεί να πάρει ανάσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι επιβεβλημένη η άμεση μεταφορά στο Νοσοκομείο

• η παράλυση στους μύες των άκρων, φτάνει στο μέγιστο σε διάστημα (κατά μέσο όρο) τριών εβδομάδων. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις η εικόνα είναι δραματική και εξελίσσεται μέσα σε ώρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ