Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Οι νέες μεταλλάξεις «καίνε» τα φάρμακα αντισωμάτων;

Κορωνοϊός: Οι νέες μεταλλάξεις «καίνε» τα φάρμακα αντισωμάτων;

- Advertisement -

Τα νεότερα «τέκνα» της Όμικρον απειλούν να καταστήσουν αναποτελεσματικές τις δύο τελευταίες θεραπείες αντισωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά: το bebtelovimab της Eli Lilly, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων και το Evusheld της AstraZeneca, που βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων. Οι συνεχείς μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατες να μπορέσουν να συμβαδίσουν σε ταχύτητα με τους παραγωγούς φαρμάκων.

Τα νεότερα «τέκνα» της Όμικρον απειλούν να καταστήσουν αναποτελεσματικές τις δύο τελευταίες θεραπείες αντισωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά: το bebtelovimab της Eli Lilly, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων και το Evusheld της AstraZeneca

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19, οι επιστήμονες ανέπτυξαν γρήγορα φάρμακα αντισωμάτων για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τις χειρότερες επιπτώσεις του ιού. Ήταν μια αρκετά απλή υπόθεση: ένα στοχευμένο αντίσωμα μπορούσε να εξουδετερώσει αμέσως μια απειλή μέσα στο σώμα, αποτρέποντας ακόμη και την έναρξη μιας μόλυνσης.

Αλλά με κάθε νέο γύρο μεταλλάξεων, διάφορα φάρμακα θεωρούνται αναποτελεσματικά και αποσύρονται από την αγορά. Και με τόσο μικρή πρόοδο στην ανάπτυξη τους, είναι πολύ πιθανό οι γιατροί σύντομα να μην έχουν κανένα να διαλέξουν, όπως σημειώνει ανάλυση του Bloomberg.

«Αντί να έχουμε περισσότερες επιλογές με αυτές τις νέες παραλλαγές, βλέπουμε όλο και λιγότερες», σημειώνει ο κ. Florian Krammer, ιολόγος στο Icahn School of Medicine του Mount Sinai. «Αυτό θα είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα τους επόμενους 12 μήνες», όπως προσθέτει.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου σε επικαιροποιημένο προσχέδιο καθοδήγησης δήλωσαν ότι το Evusheld δεν συνιστάται για θεραπεία του Covid λόγω αβεβαιότητας σχετικά με την αποτελεσματικότητά του έναντι της Όμικρον.

Τα μόνα φάρμακα που εξακολουθούν να συνιστώνται για χρήση είναι το αντιιικό Paxlovid της Pfizer Inc, το Olumiant της Lilly (άδεια κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο) και το RoActemra της Roche Holding AG, σύμφωνα με το National Institute for Health and Care Excellence. Το κείμενο των οδηγιών δεν θα οριστικοποιηθεί μέχρι το 2023.

Αλλάζουν τα δεδομένα οι BQ.1 και η BQ.1.1

Με τις νέες παραλλαγές όπως η BQ.1 και η BQ.1.1 να αντιπροσωπεύουν πλέον την πλειοψηφία των περιπτώσεων του κορωνοϊού σε αρκετά μέρη των ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας δηλώνουν πως το φάρμακο της Lilly δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή για σχεδόν τους μισούς πολίτες της Αμερικής.

Το γεγονός αυτό ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα στη διάρκεια του χειμώνα, καθώς τα νοσοκομεία και οι γιατροί βασίζονται σε αντισώματα για την καταπολέμηση ή την πρόληψη ορισμένων σοβαρών λοιμώξεων.

Καθώς πλησιάζει μια πιθανή χειμερινή έξαρση του Covid, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο 9,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τις προσπάθειες γύρω από την πανδημία. Περισσότερα από τα μισά -5 δισεκατομμύρια δολάρια- θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της ανάπτυξης εμβολίων και θεραπευτικών ουσιών επόμενης γενιάς, για την καταπολέμηση μιας ευρύτερης σειράς παραλλαγών.

Οι θεραπείες με αντισώματα είναι απαραίτητες για περίπου 7 εκατ. ασθενείς με ανοσοκαταστολή στις ΗΠΑ, για τους οποίους τα εμβόλια και τα αντιικά δεν λειτουργούν πάντοτε θετικά.

Οι ρυθμιστικές αρχές δεν αρνούνται εντελώς τα φάρμακα της AstraZeneca και της Lilly, αλλά προτείνουν στους γιατρούς να τα χρησιμοποιούν μόνο σε περιοχές όπου εξακολουθούν να κυριαρχούν οι παλαιότερες μεταλλάξεις του ιού.

Με τις νέες υποπαραλλαγές να συνεχίζουν να αυξάνονται και να επικρατούν σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ -όπως δείχνουν τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)- η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο, αφού με την εμφάνιση ενός νέου στελέχους, ουσιαστικά «μηδενίζεται το κοντέρ» για τις θεραπείες με αντισώματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ