Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Όχι σε νέα μέτρα - Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση, τα μοντέλα

Κορωνοϊός: Όχι σε νέα μέτρα – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση, τα μοντέλα

- Advertisement -

Παρά την κλιμακούμενη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού καθώς και στις εισαγωγές των νοσοκομείων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση και το δημόσιο σύστημα Υγείας θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας.

Παρά την κλιμακούμενη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού καθώς και στις εισαγωγές των νοσοκομείων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση και το δημόσιο σύστημα Υγείας θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα μοντέλα των ειδικών, αναμένεται στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες να έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως τα κρούσματα και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, λέγοντας ότι η άνοδος που καταγράφεται σε αυτή τη φάση δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

«Ενώ είχαμε μια άνοδο που ξεπερνούσε το 100% τις προηγούμενες εβδομάδες, τώρα πια είναι περίπου στο 50%, που δείχνει ότι ανεβαίνει μεν αλλά πλέον σταθεροποιείται», δήλωσε και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κρούσματα, αλλά αυτά δεν βγάζουν αναλογικά τις νοσηλείες που έβγαζαν προηγούμενα κύματα με τις ίδιες μολύνσεις, «δηλαδή πλέον οι νοσηλείες αναλογικά είναι λιγότερες, κυρίως ως επί το πλείστον μέχρι στιγμής στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή σε αυτή την πορεία θα έχουμε αύξηση και στους διασωληνωμένους, αλλά πλέον βρισκόμαστε σε τέτοιο αριθμό που το Σύστημα έχει στους σκληρούς δείκτες πολύ μεγάλες αντοχές. Στις απλές κλίνες μπορεί να αρχίσει να υπάρχει μια πίεση κυρίως γιατί έχουν δοθεί πολλές κλίνες και για non Covid περιστατικά».

Δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ «που να μην μπορούμε να διαχειριστούμε»

Επίσης, ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια, οπότε για τους επόμενους τουλάχιστον 2 μήνες δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ «που να μην μπορούμε να διαχειριστούμε».

Όχι μέτρα μέσα στο καλοκαίρι

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας έχει τονίσει πως δεν θα ληφθούν μέτρα κατά του κορωνοϊού, ούτε τοπικού χαρακτήρα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων ενώ, όπως έκανε σαφές, από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πάει σε μια λογική συνύπαρξης με τον κορωνοϊό.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι τα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με την τελευταία εβδομάδα να κυμαίνονται σε πενταψήφιο αριθμό. Ενδεικτικά:

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου: 7.682 κρούσματα
Την Τρίτη 28 Ιουνίου: 20.084 κρούσματα
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου: 16.115 κρούσματα
Την Πέμπτη 30 Ιουνίου: 15.498 κρούσματα
Την Παρασκευή 1 Ιουλίου: 15.869 κρούσματα
Το Σάββατο 2 Ιουλίου: 15.839 κρούσματα
Την Κυριακή 3 Ιουλίου: 11.629 κρούσματα.

Μολονότι πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση λόγω του υψηλού ποσοστού θετικότητας και της αύξησης στα κρούσματα, κύκλοι της κυβέρνησης εξακολουθούν να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, κάνοντας λόγο για αναμενόμενα στοιχεία, τα οποία όμως και σύντομα θα αλλάξουν. Παρόλα αυτά, μερίδα επιστημόνων εξακολουθούν να κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», κάνοντας λόγο για έβδομο χειρότερο κύμα από το φθινόπωρο.

Παγώνη: Τι λέει για την αύξηση των κρουσμάτων – «Το περιμέναμε»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Το περιμέναμε, το είχαμε πει ότι έτσι θα γίνει. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με τον τουρισμό, λογικό είναι. Επιπλέον, είχαμε δει τα στοιχεία από την Ευρώπη και συνήθως σε εμάς έρχεται η αύξηση μετά από έναν μήνα, οπότε είχαμε υπολογίσει ότι θα έχουμε εξάρσεις. Το σημαντικότερο είναι οι δύο δείκτες, θάνατοι και διασωληνωμένοι, να παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά».

Επίσης, η κ. Παγώνη έκανε έκκληση προς όλους, «να μην ξεχνάμε τη μάσκα», ακόμα κι αν δεν είναι υποχρεωτική, διότι είναι το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στην Covid-19, σε καθημερινό επίπεδο. «Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι».

Εξαδάκτυλος: «Χρήση μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός»

Εν των μεταξύ, μεγάλη προσοχή ζήτησε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, συστήνοντας τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και όπου είναι συγκεντρωμένα αρκετά άτομα.

«Εμείς τονίζουμε διαρκώς τις συστάσεις για χρήση μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Παραμένουν ως ιατρική συμβουλή που ζητάμε από τον κόσμο να τηρεί ανεξαρτήτως προστίμου. Διότι ως γιατρούς μας ξεπερνά το να είναι αναγκαίο το πρόστιμο για να ακολουθηθούν οι συμβουλές μας και αντιλαμβάνεστε όλοι το γιατί. Ότι χρειάζεται μάσκα το λέμε και το λέμε διαρκώς. Εκείνο που δεν λέμε είναι επιβάλετε πρόστιμα», είπε αρχικά στο OPEN.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη φάση που είμαστε αυτούς τους αριθμούς μπορούμε να τους δούμε να μετατρέπονται θετικά, δηλαδή να τιθασεύονται και να αναστρέφονται σιγά σιγά αν χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα όπως τη χρησιμοποιούσαμε το Πάσχα. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε θέλω να πιστεύω αυτοβούλως».

Λινού: «Η μάσκα παραμένει το ισχυρότερο μέτρο ασφαλείας»

Για την αύξηση των κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού, μίλησε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, στο «MEGA Σαββατοκύριακο», επισημαίνοντας πως «είναι δύσκολη κατάσταση, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αριθμοί των κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με μικρό αριθμό τεστ, εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι οι αριθμοί περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους, που είναι υπερβολικά υψηλοί. Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό δείκτη θετικότητας, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεσε κάτω από το 10 ούτε μία μέρα, ωστόσο είχαμε λίγα τεστ. Η μάσκα παραμένει το ισχυρότερο μέτρο ασφαλείας».

Καπράβέλος: Να ληφθούν άμεσα μέτρα – Το 7ο κύμα θα είναι χειρότερο

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι η πανδημία είναι προβλέψιμη, αλλά θεωρεί πως και η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη βιάστηκαν να εφαρμόσουν την πολιτική της συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, χωρίς, όμως, ο ιός αυτός να έχει μετατραπεί σε μια ακίνδυνη απειλή.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός ισχυρότατου έκτου κύματος με πολλά κρούσματα, πολύ περισσότερα από αυτά που καταγράφονται. Έχουμε τρεις λόγους να εφαρμόσουμε αυτή τη στιγμή μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε, ο πρώτος λόγος για τον οποίο πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, είναι ότι «με αυτόν τον ιό δεν παίζουμε. Η παραλλαγή Όμικρον 4 και ειδικά η Όμικρον 5 είναι η χειρότερη από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον και προσβάλλει και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Εξ ου και οι φόβοι μας ότι αυτά τα κρούσματα μπορεί να γίνουν τσουνάμι που να επηρεάσει τους σκληρούς δείκτες», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Σαν δεύτερο κίνδυνο, ανέφερε τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή στα υπόλοιπα νοσήματα. «Ήδη στο νοσοκομείο μας εκκενώσαμε μια χειρουργική κλινική για να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα για εισαγωγές περιστατικών COVID-19, οι οποίες όπως βλέπουμε αυξάνονται. Ακόμα η αύξηση είναι μικρή, αλλά θα τη δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε και πρόσθεσε:

Ανάπτυξη νέων στελεχών

«Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι, αφήνοντας τον ιό να διασπαρεί, αυτός μεταλλάσσεται και αυτός είναι ένας κίνδυνος που εγκυμονεί την ανάπτυξη νέων στελεχών που θα μας δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον».

Ελέγχους στα σημεία εισόδου και μάσκες στους εσωτερικούς χώρους
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, πρέπει να μπουν μέτρα, όχι περιοριστικά, αλλά για την εφαρμογή στοιχειωδών υγειονομικών κανόνων. Τέτοια μέτρα είναι οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας, «καθώς πάρα πολλοί τουρίστες έρχονται μολυσμένοι και πολλαπλασιάζουν κι αυτοί το πρόβλημα» και δεύτερον, οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. «Δεν υπάρχει συμμόρφωση, πρέπει να μπει ξανά η υποχρεωτικότητα για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε, μάλιστα, για το φθινόπωρο προβλέπει ένα έβδομο κύμα, όπως ακριβώς το ζήσαμε και τις προηγούμενες χρονιές. «Αυτό το έκτο κύμα, λόγω και των καλοκαιρινών μηνών, δεν πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει τέτοιο σημαντικό πρόβλημα πίεσης στο σύστημα υγείας. Θα έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων αλλά όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως το έβδομο κύμα του φθινοπώρου και του χειμώνα θα είναι πολύ πιο άσχημο αν δεν ληφθούν από τώρα τα μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος και κατέληξε:

«Η πολιτική της μηδενικής ανοχής σε ένα θανατηφόρο ιό πρέπει να συνεχίσει για ένα μικρό διάστημα ακόμα, να μην περάσουμε στην συνύπαρξη. Και με τα φίδια συνυπάρχουμε αλλά δε τα βάζουμε μέσα στο σπίτι μας».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ