Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Νέα μέθοδος διάγνωσης με 98% αποτελέσμα σε λίγα λεπτά

Κορωνοϊός: Νέα μέθοδος διάγνωσης με 98% αποτελέσμα σε λίγα λεπτά

- Advertisement -

Μια επαναστατική μέθοδο διάγνωσης του κορωνοϊού με τη χρήση προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης και ακτινογραφιών, που δίνει μέσα σε λίγα λεπτά ακριβή σε ποσοστό 98% αποτελέσματα ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία, ανάμεσά τους κι ένας συμπατριώτης μας.

Μια επαναστατική μέθοδο διάγνωσης του κορωνοϊού με τη χρήση προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης και ακτινογραφιών, που δίνει μέσα σε λίγα λεπτά ακριβή σε ποσοστό 98% αποτελέσματα ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία, ανάμεσά τους κι ένας συμπατριώτης μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας (UWS) ανέπτυξαν το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να ανιχνεύεται ο κορωνοϊός πολύ ταχύτερα από τις περίπου δύο ώρες που χρειάζεται ένα μοριακό τεστ PCR για να δώσει αποτελέσματα.

Τεχνολογία ακτίνων Χ χρησιμοποιείται για τη σύγκριση ακτινογραφιών των υπόπτων φορέων του κορωνοϊού με μια βάση δεδομένων περίπου 3.000 ακτινογραφιών από ασθενείς της Covid-19, υγιή άτομα και ασθενείς που πάσχουν από ιογενείς πνευμονίες.

Η τεχνολογία αυτή συγκρίνει ακτινογραφίες υπόπτου φορέα με εκείνες ασθενών της Covid-19, υγιών ατόμων και ασθενών άλλου τύπου ιογενών πνευμονιών

Στη συνέχεια το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να συγκρίνει απεικονιστικές εξετάσεις και να κάνει τη διάγνωση. Η τεχνική αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, διαπιστώθηκε ότι είναι ακριβής σε ποσοστό 98%.

Ελληνική συμμετοχή στην ανάπτυξη της διαγνωστικής μεθόδου

Επικεφαλής του πρότζεκτ ανάπτυξης του νέου διαγνωστικού τεστ είναι ο καθηγητής Ναΐμ Ραμζάν, διευθυντής του Affective and Human Computing for SMART Environments Research Centre στο Πανεπιστήμιο UWS, ενώ μετείχαν ο δρ Στάμος Κατσιγιάννης, επίκουρος καθηγητής της Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Durham, και ο Γκάμπριελ Οκόλο.

«Υπήρχε εδώ και καιρό ανάγκη για έναν γρήγορο και αξιόπιστο εργαλείο, που να μπορεί να ανιχνεύει την Covid-19 και αυτό κατέστη ακόμη πιο επιτακτικό με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον», δήλωσε ο καθηγητής Ραμζάν.

«Αρκετές χώρες αδυνατούν να διεξαγάγουν μεγάλο αριθμό διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό λόγω των περιορισμένων διαγνωστικών εργαλείων που διαθέτουν, αλλά η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί εύκολα προσβάσιμη τεχνολογία για την ταχεία ανίχνευση του κορωνοϊού. Τα συμπτώματα της Covid-19 δεν είναι ορατά σε ακτινογραφίες στα πρώτα στάδια της λοίμωξης. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ως εκ τούτου ότι η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα μοριακά τεστ PCR. Ωστόσο, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά όταν δεν είναι άμεσα διαθέσιμα μοριακά τεστ PCR. Μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη και πιθανώς σωτήρια, καθώς η διάγνωση σοβαρών περιστατικών μπορεί να συμβάλει στον καθορισμό της απαιτούμενης θεραπείας», κατέληξε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ