H έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη χρήσης μάσκας, τουλάχιστον σε χώρους με ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους. Η Ολλανδία την κατέστησε εκ νέου υποχρεωτική στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας, μετά την καταγραφή νέων κρουσμάτων σε περισσότερα από 400 ολλανδικά ιδρύματα την εβδομάδα που πέρασε.
Η συζήτηση για την ανάγκη επιστροφής των μέσων προσωπικής προστασίας σε νοσοκομειακά, τουλάχιστον, περιβάλλοντα άνοιξε και στη Βρετανία, όπου επίσης σημειώνεται μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού εξαιτίας των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Ο επικεφαλής της Κοινής Επιτροπής για τους Εμβολιασμούς, σερ Αντριου Πόλαρντ, τόνισε ότι η επαναφορά της μάσκας στα ευάλωτα περιβάλλοντα είναι η ενδεδειγμένη απόφαση.
Εκτός Ευρώπης, η Νέα Ζηλανδία, πρωταθλήτρια στη διαχείριση της πανδημίας, βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ακόμα επιδημικού κύματος. Οι ειδικοί δημόσιας υγείας εκφράζουν έντονο φόβο, καθώς η κυβέρνηση και οι πολίτες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στους τρόπους «συμβίωσης με την COVID-19», με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν πλέον μέτρα προκειμένου να ανακόψουν τη μετάδοση του ιού.
Συνέχιση της καθημερινότητας
Η μικροβιολόγος και ειδική στα θέματα COVID δρ Σούζι Ουάιλς επισημαίνει ότι με δεδομένη τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία, η συνέχιση της καθημερινότητας σαν να μη συμβαίνει τίποτα είναι απλώς ευσεβής πόθος. «Πιστεύω ότι το αφήγημα σε όλο τον κόσμο είναι ότι απλώς μολύνεσαι από τον κορωνοϊό, αναρρώνεις και αυτό ήταν. Τίποτε, όμως, από αυτά δεν είναι εγγυημένο. Προφανώς, υπάρχει κάποιο στοιχείο ευσεβούς πόθου αλλά και στρουθοκαμηλισμού, ότι, δηλαδή, αν αγνοήσουμε τη δυσάρεστη κατάσταση αρκετά, θα εξαφανιστεί. Ποτέ δεν συμβαίνει αυτό με τα προβλήματα. Ας είμαστε ρεαλιστές. Αν συνεχίσουμε με αυτή την ταχύτητα μετάδοσης και 12 με 14 θανάτους ημερησίως, θα μιλάμε για 5.000 θανάτους ετησίως μόνο από COVID-19, δηλαδή 15% περισσότερους από όσους οφείλονται σε τροχαία. Η θνητότητα της COVID-19 είναι δεκαπλάσια από της γρίπης», τονίζει η Ουάιλς.
Στα πρόθυρα ενός ακόμα επιδημικού κύματος βρίσκεται η πρωταθλήτρια στη διαχείριση της πανδημίας Νέα Ζηλανδία.
Μακρά COVID
Ενα ακόμα στοιχείο που συνεισφέρει ο Μάικλ Μπέικερ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Οταγκο, είναι ότι τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις υποπαραλλαγές της «Ομικρον» υποδεικνύουν ότι κάποιος ενδέχεται να επαναπροσβάλλεται από τον ιό ανά λίγες εβδομάδες. Επικαλούμενος αμερικανική μελέτη που δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί, ο καθηγητής Μπέικερ υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος μακροπρόθεσμων ή σοβαρών επιπλοκών παραμένει σταθερός με κάθε επαναλοίμωξη – αντί να μειώνεται, όπως ήλπιζαν οι ειδικοί, λόγω ανοσίας. «Στην πραγματικότητα, κάθε επαναλοίμωξη είναι σαν να ρίχνεις τα ζάρια για μακρά COVID ή ακόμα και για βαριά νόσο», κατέληξε.
Οι Νεοζηλανδοί επιστήμονες έχουν απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στους πολίτες να υιοθετήσουν μέτρα όπως μάσκες, απομόνωση και καλό εξαερισμό, ώστε να μειωθεί η μετάδοση της COVID-19 χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινότητα.
Τέλος, μελέτη που εκπονήθηκε στην Αυστραλία και στο Λουξεμβούργο για τις νευρολογικές συνέπειες της μακράς COVID διαπιστώνει ότι εκδηλώνεται στον εγκέφαλο με τρόπο παρόμοιο των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, δηλαδή με σώρευση αμυλοειδών που δημιουργούν συσσωματώματα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα