Αντιμέτωποι με μια νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που γεμίζουν γρήγορα τα νοσοκομεία, αυξάνουν τους θανάτους και τις πιθανότητες της ζοφερής προοπτικής για νέα lockdown βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Με κατά μέσο όρο περισσότερες από 100.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται παγκοσμίως.
Lockdown από τις 9 έως τις 6 στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις
Το πιο απτό σημάδι της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ευρώπη είναι το χθεσινό διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο ανακοίνωσε επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. στο Παρίσι και οκτώ άλλες μητροπολιτικές περιοχές, ξεκινώντας από το Σάββατο. «Ο ιός είναι παντού στη Γαλλία», είπε απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό, καθώς κήρυττε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το νέο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη οδήγησε και άλλες χώρες στη λήψη σκληρών μέτρων. Στην Πράγα και στο Λίβερπουλ έκλεισαν τα μπαρ και τα κλαμπ, ενώ οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές και στους εξωτερικούς χώρους στο Άμστερνταμ.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποτύπωσε καλύτερα την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη, όταν είπε την Τρίτη «παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τη νέα αύξηση του αριθμού των μολύνσεων σε σχεδόν κάθε σημείο της Ευρώπης». Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να πετάξουμε ό,τι πετύχαμε μέσω των περιορισμών τους τελευταίους μήνες».
Περιοριστικά μέτρα
Την Τετάρτη, η κ. Άνγκελα Μέρκελ και ο κ. Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν μια σειρά εθνικών περιορισμών στις χώρες τους, από το κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων έως την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως η Λυών, η Τουλούζη και η Μασσαλία, θα διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με την Le Monde η Γαλλία ετοιμάζεται να ζήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως το καλοκαίρι του 2021.
«Δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο», επέμεινε ο κ. Μακρόν. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία και δεν πρέπει να είμαστε ούτε αδρανείς, ούτε όμως και πανικόβλητοι».
«Οι νοσηλευτές μας είναι πολύ κουρασμένοι …δεν έχουν κρεβάτια σε αναμονή», προειδοποίησε ο κ. Εμανουέλ Μακρόν, αφού η επιδημία χτυπάει όλη την επικράτεια και δεν επιτρέπεται η μεταφορά ασθενών σε άλλες επαρχιακές πόλεις.
«Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα. Ο ιός κυκλοφορεί πολύ γρήγορα στην Ευρώπη και στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Μακρόν, ανακοινώνοντας τα αυστηρά μέτρα.
Η Γερμανία ανέφερε 5.132 νέες λοιμώξεις την Τρίτη, από 2.639 μία εβδομάδα νωρίτερα. Η Γαλλία ανέφερε 120.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.
Ανησυχία και προβλήματα στην οικονομική ανάκαμψη
Γάλλοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι στην περιοχή του Παρισιού οι ΜΕΘ θα έχουν καλυφθεί σε ποσοστό από 70% έως 90% με ασθενείς με κορωνοϊό μέχρι το τέλος του μήνα.
Η άνοδος των κρουσμάτων κατέστρεψε το σχέδιο του κ. Εμανουέλ Μακρόν να βάλει σε τροχιά ανάκαμψης την εστίαση, με ένα σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Όλη η στρατηγική της κυβέρνησης είναι αποσταθεροποιημένη», δήλωσε ο Jérôme Fourquet, πολιτικός αναλυτής στο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων IFOP. Οι φιλοδοξίες του κ. Μακρόν, είπε, «συγκρούονται με την ανάγκη να σβηστεί η φωτιά στον υγειονομικό τομέα».
Γιατί η Ευρώπη πλήττεται από ένα δεύτερο κύμα;
Το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι NYT, δεν αποτελεί έκπληξη. Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι ο ιός θα μπορούσε να επιστρέψει όταν επέστρεφε το κρύο. Μοιραία κλείνει τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερος.
Μίνι lockdown και στην Καταλονία
Στην ισπανική περιοχή της Καταλονίας, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40% την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές έκλεισαν μπαρ και εστιατόρια για 15 ημέρες, εκτός από το take away. Τα καταστήματα κλήθηκαν να περιορίσουν τη δυναμικότητά τους στο 30% της χωρητικότητας λόγω κρουσμάτων.
«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση», έγραψε στο Twitter ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας, Pere Aragonès.
Στην περιοχή Ναβάρα στη Βόρεια Ισπανία, η οποία τις τελευταίες ημέρες διαδέχθηκε τη Μαδρίτη ως η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα, νέοι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ την Τρίτη που περιελάμβαναν το κλείσιμο των παιδικών χαρών και των υπαίθριων αθλητικών χώρων, καθώς και το κλείσιμο των εστιατορίων στις 10 το βράδυ.
Συναγερμός και στην Ολλανδία, μπήκε σε μίνι lockdown
Στην Ολλανδία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε αυτήν την εβδομάδα σε 44.000, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιορισμένο lockdown. Μετά τις 10 μ.μ. την Τετάρτη, όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια θα είναι κλειστά για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Οι συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 30 άτομα, ενώ οι περισσότερες αθλητικές εκδηλώσεις θα σταματήσουν.
Ο πρωθυπουργός κ. Μαρκ Ρούτε έκανε ισχυρή σύσταση στους πολίτες της χώρας του να φορούν μάσκες σε όλους τους δημόσιους χώρους. Μάλιστα, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να κατοχυρώσει με νόμο την υποχρεωτικότητά τους.
Η αποστροφή στις μάσκες, λένε οι ειδικοί, εξηγεί γιατί η Ολλανδία υποφέρει τόσο σοβαρά, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια και καλά οργανωμένη χώρα, με ένα από τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Επίσης, έχει μειωμένες ικανότητες για διεξαγωγή τεστ, η οποία ώθησε τους Ολλανδούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο μίσθωσης εργαστηρίων στο Άμπου Ντάμπι.
«Παρά το ότι ξόδεψαν μεγάλα χρηματικά ποσά, δεν μπορούσαν να κάνουν αυτά τα πράγματα», δήλωσε η κ. Sheila Sitaling, αρθρογράφος της εφημερίδας De Volkskrant. «Το πρόβλημα έγκειται στη διαχείρισή μας, αν και φυσικά πολλοί απλοί άνθρωποι έχουν αγνοήσει τους προφανείς κανόνες υγείας».
Ανησυχία και στη Βρετανία, παίρνουν μέτρα
Στη Βρετανία, η οποία έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, καθώς από τη μια οι επιστημονικοί σύμβουλοι πιέζουν για ένα νέο εθνικό lockdown και από την άλλη τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει την οικονομία.
Τη Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε ένα σύστημα τριών επιπέδων περιορισμών. Αν και η κυβέρνηση έβαλε αρχικά μόνο το Λίβερπουλ στο υψηλότερο επίπεδο, και άλλες πόλεις, όπως το Μάντσεστερ, είναι πιθανό να προστεθούν σύντομα.
Οι Εργατικοί και ιατροί εμπειρογνώμονες προτρέπουν τον Τζόνσον να επιβάλει lockdown δύο εβδομάδων, το οποίο οι ειδικοί ονομάζουν «διακόπτη κυκλώματος». Στόχος είναι να περιορίσουν τον ιό, ο οποίος τώρα εξαπλώνεται από τη Βόρεια Αγγλία σε ολόκληρη τη χώρα.
«Δεν χρειάζεται να είστε επιστήμονας της NASA για να συνειδητοποιήσετε ότι θα καταλήξετε με την πλειοψηφία των ανθρώπων να ζουν κάτω από πιο αυστηρούς περιορισμούς», δήλωσε ο κ. Graham Medley, καθηγητής μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Lockdown στη Βόρεια Ιρλανδία μετά την αύξηση κρουσμάτων
Την Τετάρτη, η Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει lockdown τεσσάρων εβδομάδων και θα κλείσει τα σχολεία για δύο εβδομάδες. Αναφέρει κατά μέσο όρο περίπου 900 κρούσματα την ημέρα αυτήν την εβδομάδα, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 100 κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος στα μέσα Απριλίου.
«Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και χρειάζονται επειγόντως περισσότερα βήματα», δήλωσε η κ. Αρλίν Φόστερ, πρώτη υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς ανακοίνωνε τους νέους περιορισμούς.
Η Ουαλία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο σε άτομα που προέρχονται από άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου με υψηλά ποσοστά μόλυνσης.
Μέτρα και στην Τσεχία
Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαν Χάματσεκ δήλωσε στο πρακτορείο CTK ότι ο στρατός θα αρχίσει το Σάββατο να κατασκευάζει έναν χώρο χωρητικότητας 500 κλινών σε ένα λούνα παρκ στην Πράγα.
Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων covid-19 στην Τσεχία έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στον Οκτώβριο. Ανέρχεται πλέον σε 139.290, με τη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων να είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των μολύνσεων παγκοσμίως.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα