Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Ελληνικό μπλόκο στη Σερβία λόγω αύξησης κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Ελληνικό μπλόκο στη Σερβία λόγω αύξησης κρουσμάτων

- Advertisement -

Την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να ανακοινώνει την Κυριακή πως η χώρα μας απαγορεύει από τη Δευτέρα την πρόσβαση όλων των Σέρβων υπηκόων από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου.

Την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να ανακοινώνει την Κυριακή πως η χώρα μας απαγορεύει από τη Δευτέρα την πρόσβαση όλων των Σέρβων υπηκόων από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μόνη εξαίρεση είναι οι «ουσιώδεις λόγοι διέλευσης».

«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου» τονίζει η κ. Πελώνη, και συμπληρώνει:

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης».

Κλείνοντας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της αίροντας τους περισσότερους περιορισμούς για τον τουρισμό, για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σερβία ήταν ανάμεσα στις 14 ξένες χώρες που θεωρήθηκαν «ασφαλείς» από την ΕΕ παρά την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις ήταν ανησυχητικές, αφού καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Βελιγράδι

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή η Σερβία κήρυξε την πρωτεύουσά της, το Βελιγράδι, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Έτσι από προχθές τέθηκαν σε ισχύ μέτρα περιορισμού που προσβλέπουν στην αποτροπή της διασποράς του ιού.

Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Ζόραν Ραντόιτσιτς, ανακοίνωσε πως απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσοτέρων των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους. Ενώ το όριο αυτό για τους ανοιχτούς χώρους είναι 500 άτομα.

Επίσης, περιορίζεται μέχρι τις 23:00 το βράδυ, το ωράριο λειτουργίας των καφετεριών, των κέντρων διασκέδασης και των νυχτερινών κλαμπ.

Από την Παρασκευή εφαρμόζεται πιο αυστηρά, με την επιβολή προστίμων, και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ενώ στα μέσα μεταφοράς θα περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών.

Λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων της νόσου Covid – 19 στη χώρα, ήδη πέντε πόλεις έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Σέρβος πρόεδρος, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το 82% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από το Βελιγράδι. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος υποστηρίζει τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της πρωτεύουσας.

«Αν μπορούσα να αποφασίσω μόνος μου, θα έκλεινα το Βελιγράδι. Θα επέβαλα γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσιτς στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS, προειδοποιώντας ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται, εάν συνεχίσει να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ