Έφτασε πλέον και στην Ελλάδα η μετάλλαξη του κορωνοϊού ΒΑ.2.75, γνωστή και ως «Κένταυρος».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 22 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα.
Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), δηλαδή η παραλλαγή «Κένταυρος».
Η παραλλαγή BA.2.75 ή “Κένταυρος” εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Από τότε, έχει ανιχνευθεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.
Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική της εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν θορυβηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.
Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι δύο παραλλαγές (Όμικρον 5 και Κένταυρος) έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό.
Μπουλμπασάκος για πανδημία: Η παραλλαγή «Κένταυρος» είναι πιο μεταδοτική, όχι όμως πιο φονική
Ο Συντονιστής-διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος δήλωσε ότι η μετάλλαξη Κένταυρος μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι το ίδιο φονική.
«Περισσότερο διαχειρίσιμη είναι η πανδημία, χωρίς να μας τρομάζει πλέον η κατάσταση, γνωρίζουμε πλέον αρκετά πράγματα για τη νόσο και τον ιό, έχουμε πράγματα στη διάθεσή μας, όπως εμβόλια, έχουμε γίνει “σοφότεροι”», εξήγησε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Τα non covid περιστατικά είναι το πρόβλημα
Προειδοποίησε όμως ότι «η πίεση δεν έρχεται λόγω των πολλών κρουσμάτων, αυτά είναι διαχειρίσιμα. Το πρόβλημα είναι ότι τα non covid περιστατικά, διότι μια σειρά νοσοκομείων έχουν βγει εκτός πνευμονολογικών περιστατικών, ως νοσοκομεία αναφοράς. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, που επιβαρύνουν άλλα νοσοκομεία. Λ.χ. στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχει αυξηθεί η λίστα για εγχειρήσεις στην καρδιοχειρουργική κλινική. Το πιο φρόνιμο σε αυτή την περίπτωση είναι να διαχειρίζονται τη νόσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία» σημείωσε.
Η μετάλλαξη «Κένταυρος» πιο μεταδοτική, όμως λιγότερη φονική.
Σχετικά με τη μετάλλαξη «Κένταυρος» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στον Ευαγγελισμό τόνισε: «Ας μην ανησυχούμε. Οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 είναι αυτές που επικρατούν. Ενδεχόμενα με τις τουριστικές ροές να επικρατήσει η Κένταυρος ως πιο μεταδοτική, όμως δεν είναι πιο φονική. Μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα ανοσιακής διαφυγής κ.λ.π. αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το χειριστούμε».
«Να περιμένουμε το εμβόλιο τον επόμενο μήνα»
«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο που βγήκε δεν παίρνει έγκριση σε ΗΠΑ και σε ΕΕ πλην Μεγάλης Βρετανίας, για το λόγο ότι λειτουργεί με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά δεν “πιάνει” τις παραλλαγές της, 4 και 5» ανέφερε ο Γ. Μπουλμπασάκος.
«Να περιμένουμε το εμβόλιο τον επόμενο μήνα που θα περιλαμβάνει τις επικρατούσες παραλλαγές (…) Να μην παρθούν οριζόντια μέτρα, μόνο αν υπάρχουν σε περιοχές συγκεκριμένες περιοχές προβλήματα να δοθούν σχετικές οδηγίες. Στα σχολεία που θα ανοίξουν συντομα δεν θα ήταν τόσο τραγικό να γίνεται ένα εβδομαδιαίο τεστ ανά εβδομάδα, για τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας» επεσήμανε.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα