Η μέση περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού είναι 5 έως 7 ημέρες, ενώ ο ανώτατος χρόνος επώασης είναι 14 ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Ντου Μπιν, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Εντατικής Θεραπείας της Κινεζικής Ιατρικής Ενωσης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο.
Ο κ. Ντου Μπιν δήλωσε επίσης ότι αν και στην επαρχία Χουμπέι διαπιστώθηκε πως ορισμένα άτομα βρέθηκαν θετικά στο ιό μετά την αποθεραπεία και την έξοδό τους από το νοσοκομείο, δεν υπάρχουν στοιχεία στην παρακολούθηση τέτοιων περιπτώσεων.
Ο κινέζος αξιωματούχος κ. Ντου Μπιν πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που θα δείχνουν ότι αυτοί οι ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
Αρκεί η απομόνωση των κρουσμάτων για να ελεγχθεί η επιδημία του κορωνοϊού;
Μια καίρια τακτική πρόληψης για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού είναι η απομόνωση των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Είναι όμως αυτό επαρκές;
Την απάντηση μέσω μαθηματικής μοντελοποίησης προσπαθεί να δώσει ομάδα επιστημόνων από το Τμήμα Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων του London School of Hygiene and Tropical Medicine με πρόσφατη δημοσίευση (28/2/20) στο περιοδικό The Lancet Global Health.
Ως χρόνος επώασης ορίζεται ο χρόνος από την αρχική ημερομηνία επαφής με την πηγή μετάδοσης έως την αρχική ημερομηνία εμφάνισης των συμπτωμάτων. Είναι λογικό ότι η απομόνωση των κρουσμάτων είναι λιγότερο αποτελεσματική για την ανάσχεση της επιδημίας εάν η μετάδοση της ιογενούς λοίμωξης αρχίζει πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Ο Καθηγητής κ. Θάνος Δημόπουλος ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα της απομόνωσης των κρουσμάτων και των επαφών τους στηρίζεται σε πέντε παράγοντες, ως ακολούθως:
- Α. Τον αριθμό των δευτερογενών λοιμώξεων που δημιουργεί κάθε νέα λοίμωξη (Ro). Πρακτικά, είναι ο αριθμός των ατόμων που θα νοσήσουν κατόπιν επαφής τους με ένα νέο κρούσμα.
- Β. Το ποσοστό της μετάδοσης που έχουμε πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η μετάδοση πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να προληφθεί μόνο με την ιχνηλάτηση των επαφών των γνωστών κρουσμάτων, τον έλεγχο και την απομόνωσή τους.
- Γ. Την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της ιχνηλάτησης των επαφών των γνωστών κρουσμάτων.
- Δ. Τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλεί μία λοίμωξη. Εάν τα κρούσματα έχουν ελάχιστα συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.
- Ε. Τον αριθμό των επαφών που έχουν τα κρούσματα πριν από την διάγνωση και την απομόνωσή τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα