- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα αρχίσει ο εμβολιασμός κατά κύριο λόγο των ευπαθών ομάδων, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως το υπουργείο έχει εξασφαλίσει συνολικά 4,2 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια, ενώ από σήμερα ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα αρχίσει ο εμβολιασμός «κατά κύριο λόγο» των ευπαθών ομάδων, προκειμένου, όπως τόνισε «να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας».
Όπως έκανε γνωστό, για το 2020 έχουν εξασφαλιστεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης. Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ασθενείς με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.
Ζήτησε για άλλη μία φορά την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως είναι η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.
«Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πρέπει όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα» τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος και με την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι συστάσεις για τα παιδιά
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- Μεταμόσχευση οργάνου
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
- Με νοσογόνο παχυσαρκία.
Θεοδωρίδου: Ιδιαίτερη η φετινή χρονιά
Η κ. Θεοδωρίδου από την πλευρά της ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας».
Και πρόσθεσε ότι «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορωνοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».
«Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η κ. Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εφαρμόζεται φέτος θα δώσει στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς και για τις ομάδες που εμβολιάζονται.
Πέραν των όσων τόνισε ο κ. Κικίλιας, παρενέβησαν επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα κ. Marianna Trias, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος, o Καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, η Καθηγήτρια κ. Βάνα Παπαευαγγέλου και η Καθηγήτρια κ. Μαρία Τσολιά.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα