Δημόσια ΥγείαΚέρκυρα: 2 θάνατοι από λεπτοσπείρωση - Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Κέρκυρα: 2 θάνατοι από λεπτοσπείρωση – Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

- Advertisement -

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι δεύτερος κάτοικος στη Κέρκυρα, έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση, μετά από έναν ακόμα θάνατο που είχε καταγραφεί τον Μάιο. Ο ασθενής που νόσησε προ δέκα ημερών και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νησιού, κατέληξε την Παρασκευή και κηδεύτηκε το Σάββατο.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι δεύτερος κάτοικος στη Κέρκυρα, έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση, μετά από έναν ακόμα θάνατο που είχε καταγραφεί τον Μάιο. Ο ασθενής που νόσησε προ δέκα ημερών και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νησιού, κατέληξε την Παρασκευή και κηδεύτηκε το Σάββατο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι δύο θάνατοι είναι επιβεβαιωμένοι (για το δεύτερο περιστατικό έχει βγει θετικό το βακτηριακό τεστ και αναμένεται το μοριακό, με βαρύτητα πάντως στο πρώτο). Ας σημειωθεί ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου έχουν εφαρμόσει ό,τι προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή την πλήρη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ έδωσε μάλιστα, εντολή στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή αλλά και απολυμάνσεις και μυοκτονία.

Μέχρι στιγμής, αν και υπάρχει πλήρης επιβεβαίωση από τις αρχές, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα περιστατικά. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η λεπτοσπείρωση δεν είναι μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Λεπτοσπείρωση – Οδηγίες ΕΟΔΥ

Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται συνήθως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου από ούρα ζώων νερού που μεταφέρουν λεπτόσπειρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή το βακτήριο ζει κυρίως στα νεφρά και αποβάλλεται με τα ούρα των ποντικών ή των άλλων ζώων που νόσησαν, επέζησαν και μεταβλήθηκαν σε φορείς, αποβάλλοντας το μικρόβιο για μήνες ή και για χρόνια.

Ειδικότερα, η μετάδοση στον άνθρωπο παρατηρείται μετά από έκθεση σε εκκρίματα τρωκτικών, κατά την εξημέρωση άγριων ζώων και από το χάιδεμα μολυσμένων ζώων. Η λεπτοσπείρωση προσβάλλει συχνότερα άτομα που μένουν σε αγροτικές περιοχές.

Συχνές πηγές μόλυνσης είναι τα τρωκτικά, τα θηλαστικά του δάσους, οι σκύλοι και οι γάτες. Λεπτόσπειρες έχουν επίσης απομονωθεί σε πουλιά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά. Οι ιδανικές συνθήκες επιβίωσης της λεπτόσπειρας είναι ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, γι’ αυτό και εμφανίζεται πιο συχνά σε τροπικές περιοχές.

Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το μάτι και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.

Τα συμπτώματα

Η λεπτοσπείρωση μπορεί να παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα αρχίζουν μετά την δεύτερη εβδομάδα. Το άτομο παρουσιάζει ρίγη, πυρετό, κεφαλαλγία και μυϊκό πόνο.

Η νόσος του Weil, που είναι η σοβαρότερη μορφή της λοίμωξης, αναγνωρίζεται από την εμφάνιση ίκτερου (κίτρινος χρωματισμός του δέρματος) και την εκδήλωση αιμορραγίας από το δέρμα και τον υποδόριο ιστό (δηλαδή κάτω από το δέρμα). Η νόσος μπορεί να καταλήξει και στο θάνατο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ