Πριν τις εκλογές δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που περιγράφει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας (ΚΟΝ).
Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3396) για την Κατ’ Οίκον Νοσηλεία, την οποία υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προβλέπει την παροχή φροντίδας στον ασθενή στο σπίτι, «σε συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές (γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες του ασθενή τους) με παράλληλη εξασφάλιση ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του ασθενούς».
Διαβάστε ολόκληρη την ΚΥΑ εδώ
Παράλληλα, με το νέο πλαίσιο, εξασφαλίζεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη- προκαθορισμένη δομή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι, που περιλαμβάνει εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όταν αυτή χρειαστεί.
Ποιες παροχές προβλέπονται
Το πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Hospital@Home για παιδιατρικούς και ενήλικες ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, το οποίο επιχορηγείται με 14 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει την χορήγηση θεραπειών σε χρονίως πάσχοντες στο σπίτι.
Ογκολογικοί ασθενείς θα μπορούν να κάνουν χημειοθεραπείες κατ’ οίκον, ενώ παράλληλα, παιδιά και ενήλικες με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα που απαιτούν την υποστήριξη ενός ή περισσότερων οργάνων με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας, θα έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε περιττή ταλαιπωρία στα νοσοκομεία.
Το παραπάνω καινοτόμο μοντέλο υπηρεσιών υγείας, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ οίκον νοσηλείας Hospital@Home, και σ’ αυτό θα ενταχθούν εντός του 2023, οκτώ νοσοκομεία της χώρας, στα οποία θα δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι.
Το πρόγραμμα ξεκινά από το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στο οποίο ήδη εφαρμόζεται το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ. Ασθενείς με καρκίνο, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χημειοθεραπεία στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή.
Το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιατρικούς ασθενείς που πάσχουν από κάποια σπάνια ασθένεια.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα