Δημόσια ΥγείαΚαρκίνος παχέος εντέρου: Τι σημαίνει αν το self test βγει θετικό

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι σημαίνει αν το self test βγει θετικό

- Advertisement -

Δεν σημαίνει μόνο καρκίνος παχέος εντέρου αλλά και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις που πρέπει να αξιολογηθούν από γιατρό, τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Δεν σημαίνει μόνο καρκίνος παχέος εντέρου αλλά και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις που πρέπει να αξιολογηθούν από γιατρό, τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Ματίνα Παγώνη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Απομακρύνεται από την ΕΕ μετά τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές η Γεωργία
Ψυχραιμία συνιστά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, όσον αφορά τα self tests για τον καρκίνο παχέος εντέρου που διατίθενται δωρεάν από το υπουργείο Υγείας σε άτομα άνω των 50 ετών.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα είδος που έχουμε ίαση σε μεγάλο ποσοστό και δεν χρειάζεται πανικός»

Το διαγνωστικό κιτ οι δικαιούχοι το παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η αρχή έγινε χθες με μαζική αποστολή sms και emails στην προαναφερόμενη ηλικιακή ομάδα.

Η κ. Παγώνη καθησυχάζει τους πολίτες εξηγώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα σε ένα self test δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο, αφού διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις μπορούν επίσης να δώσουν θετικά αποτελέσματα.

Πέραν αυτού, «ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα είδος που έχουμε ίαση σε μεγάλο ποσοστό και δεν χρειάζεται πανικός», υπογραμμίζει η ίδια μιλώντας στο Open.

Τι κάνουμε αν βγει θετικό το self test

«Χρειάζεται ψυχραιμία», τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος πρέπει να συμβουλευτούμε γιατρό αντί να προστρέξουμε κατευθείαν στο νοσοκομείο.

«Πρέπει να κλείσουμε ραντεβού με τον γιατρό μας, ο οποίος θα αξιολογήσει το ιστορικό μας και θα μας καθοδηγήσει σχετικά με το αν είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση», η οποία – διευκρινίζει η κ. Παγώνη – απαιτεί προετοιμασία και δεν μπορεί να γίνει χωρίς ραντεβού.

«Χρειάζεται μια διαδικασία για να γίνει η εξέταση και απαιτείται καθαρό έντερο για να μπορέσει να κάνει σωστά τη δουλειά του ο γιατρός», εξηγεί προσθέτοντας ότι πολλές φορές άτομα με θετικό self test προσέρχονται πανικόβλητα στα νοσοκομεία ζητώντας άμεση εξέταση.

Προκειμένου, πάντως, να διασφαλιστεί η καλύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασθενών, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προτείνει τη δημιουργία συγκεκριμένων κέντρων όπου θα πραγματοποιείται η εξέταση σε όσους χρειάζονται κολονοσκόπηση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τα 130.000 self tests που διανεμήθηκαν έως τώρα, περίπου 1.000 έχουν επιστρέψει με θετικά αποτελέσματα.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Οι εξετάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος

Το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, περιλαμβάνει δωρεάν:

  • Προμήθεια self-test από συνεργαζόμενο φαρμακείο (διάρκεια ισχύος 4 μήνες).
  • Προμήθεια δεύτερου self-test (διάρκεια ισχύος 4 μήνες) από συνεργαζόμενο φαρμακείο σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος του πρώτου.
  • Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση θετικού self-test (διάρκεια ισχύος 2 μήνες).
  • Προμήθεια καθαρτικού από το συνεργαζόμενο φαρμακείο σε περίπτωση κολονοσκόπησης (διάρκεια ισχύος 2 μήνες).
  • Εξέταση κολονοσκόπησης από τον γαστρεντερολόγο κατόπιν θετικού self-test και έγκρισης του ίδιου (διάρκεια ισχύος 2 μήνες).
Σε περίπτωση ευρημάτων κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης ισχύουν τα κάτωθι:
  • Αφαίρεση όταν είναι εφικτή.
  • Δειγματοληψία βιοψίας.
  • Διενέργεια Βιοψίας (διάρκεια ισχύος 2 μήνες).
Τι λέει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα self-test για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Με αφορμή δημοσιεύματα που περιέχουν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες για τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε διευκρινίσεις.

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι η υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γίνεται σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4675/2020 και αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων. Μέλη της Επιτροπής είναι εγνωσμένου κύρους ιατροί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί στα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως άλλωστε και για κάθε άλλο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων) η Επιτροπή συνεργάστηκε με ομάδα εξειδικευμένων Γαστρεντερολόγων, ανάμεσα τους και Καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως και η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, η Επιτροπή αλλά και το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η Επιτροπή, διαμόρφωσε το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα αφορά σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

1. Διενέργεια Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος).

Τα είδη των self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι αυτά τα οποία σύστησε η Επιτροπή των ειδικών, έχουν υψηλή αξιοπιστία, είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και ακριβώς για αυτό, ο ΕΟΦ υπαγορεύει στο Υπουργείο Υγείας ποια συμπεριλαμβάνονται. Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει την χρήση τεστ FIT και FOB, όπως συνιστούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (CDC, WHO). Επιπλέον, σχετικά με αναφορές που κάνουν λόγο στην εξέταση Mayer κοπράνων, διευκρινίζεται ότι η Mayer κοπράνων δεν είναι ειδική για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης, ενώ η χρήση της θα οδηγούσε σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Ακόμα και τα εργαστήρια έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την παλιά Mayer κοπράνων και χρησιμοποιούν αντίστοιχα τεστ με αυτά του προγράμματος. Η λίστα με τα self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://colon.gov.gr/plirofories-gia-farmakopoioys/

Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και οι ειδικοί γαστρεντερολόγοι, επισημαίνουν ότι τα self test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το self test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι. Η παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες και για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει δώσει την οδηγία όταν ένας πολίτης έχει θετικό τεστ, να γίνεται κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο. Για τους πολίτες που έχουν θετικό τεστ, εκδίδεται αυτόματα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο.

2. Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο.

Ο γαστρεντερολόγος κάνει την κλινική εκτίμηση του ατόμου λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά συμπτώματα, το ιστορικό και κάθε άλλη πληροφορία ώστε να αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνει κολονοσκόπηση. Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει η εξέταση, τότε εκδίδεται αυτόματα το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για την εξέταση, αλλά και η συνταγή για την προμήθεια των καθαρτικών σκευασμάτων που απαιτούνται για την προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση.

3. Διενέργεια κολονοσκόπησης.

Ο πολίτης κάνει την εξέταση της κολονοσκόπησης και σε περίπτωση ευρημάτων, εφόσον είναι εφικτό αφαιρούνται επιτόπου και προχωρά η δειγματοληψία για βιοψία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εξετάσεις (self test, επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο, προμήθεια καθαρτικού, κολονοσκόπηση, βιοψία) είναι δωρεάν για όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ δε χρειάζεται καμία συνταγογράφηση. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν αυτές τις δωρεάν εξετάσεις που μπορούν να τους σώσουν τη ζωή. Είναι κρίσιμο αυτές οι υπηρεσίες να μη γίνονται αντικείμενο πολιτικής ή συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά να παλέψουμε όλοι μαζί, η Πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας, και οι πολίτες, ώστε να έχουμε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και να μη θρηνούμε συμπολίτες μας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά όταν εντοπίζονται έγκαιρα. Αυτή είναι η ανεκτίμητη αξία της Πρόληψης: μας χαρίζει υγεία για να χαρούμε τη ζωή με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ