Τον «κώδωνα του κινδύνου» σε όλες τις συναρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και στους πολίτες κρούει το Υπουργείο Υγείας μέσα από την εγκύκλιο που εξέδωσε, ζητώντας άμεσα μέτρα για την έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών, με σκοπό και να μην εξαπλωθεί ο Δάγκειος Πυρετός.
Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο είναι επιτακτική η ανάγκη για αεροψεκασμούς, οι οποίοι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, εποχή κατά την οποία αναπτύσσονται οι προνύμφες.
Η προληπτική εξολόθρευση των κουνουπιών θα μειώσει την πιθανότητα έξαρσης επιδημίας από κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν ιούς που προκαλούν Δάγκειο Πυρετό, Ζίκα και Τσικουνγκούνια (Chikungunya).
Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας θα πρέπει να ζητήσουν από τους διοικητές των Νοσοκομείων να λάβουν έκτακτα μέτρα και να προχωρήσουν σε δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ιδίως εάν διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο με δυνητικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών (λιμνάζοντα ύδατα, πράσινο κλπ).
Ακόμη, να φροντίσουν για την προστασία των ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των μονάδων υγείας από τα τσιμπήματα κουνουπιών, π.χ. με τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σητών σε παράθυρα και πόρτες, διάθεση και χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων, διάθεση και χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών χώρου ή και σώματος σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο (π.χ. σε περίπτωση νοσηλείας ασθενών με ελονοσία, Δάγκειο πυρετό, νόσο Ζίκα και Τσικουνγκούνια κατά την περίοδο μετάδοσης και εφόσον κυκλοφορεί στην περιοχή ικανός διαβιβαστής).
Επίσης, οι δήμοι οφείλουν να προβαίνουν, παράλληλα με τις περιφέρειες, στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση των δημοτών και να υλοποιούν έργα διαχείρισης κουνουπιών, βάσει των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων τους.
Ο επικείμενος κίνδυνος σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας «καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο αυτού του γένους κουνουπιών, με ιδιαίτερη προσοχή και ενισχυμένη επιτήρηση σε περιοχές που αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου του κουνουπιού Aedes aegypti», όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο.
Τονίζεται ακόμη, πως τα κουνούπια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από χώρα σε χώρα, μέσω αεροπλάνων και πλοίων.
Κρούσματα σε Κύπρο, Γαλλία και Ισπανία
Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια και προκαλούν τις τροπικές ασθένειες Ζίκα, Τσικουνγκούνια και Δάγκειο Πυρετό, έχει θορυβήσει τις ελληνικές αρχές.
Αυτό συμβαίνει καθώς τα κουνούπια που μεταδίδουν τις παραπάνω ασθένειες -όπως το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus)- προκάλεσαν πέρυσι 40 κρούσματα στη Γαλλία, ενώ το Aedes aegypti, της ίδιας οικογένειας, έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο.
Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, προειδοποίησε τους πολίτες, ότι ξεκινούν δράσεις για την εξολόθρευση κουνουπιών σε Λάρνακα και Λεμεσό.
Στη χώρα μας το κουνούπι Aedes aegypti εμφανίστηκε τελευταία φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’60.
Το κουνούπι αυτό, το οποίο λέγεται και κουνούπι του κίτρινου πυρετού, εντοπιζόταν στη Μεσόγειο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την επανεμφάνισή του στη Γεωργία, την Τουρκία, τις στις νήσους Μαδέιρα (Πορτογαλία) και τα Κανάρια νησιά (Ισπανία).
Τι είναι ο Δάγκειος Πυρετός
Ο Δάγκειος πυρετός, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αποτελεί μία οξεία ιογενή νόσο που οφείλεται σε έναν από τους τέσσερεις ορότυπους του ιού του Δάγκειου πυρετού (DENV1, 2, 3 και 4), της οικογένειας των φλαβοϊών. Οι ίδιοι ιοί είναιυπεύθυνοι και για τον Δάγκειο αιμορραγικό πυρετό.
Τι είναι ο ιός Ζίκα
Ο ιός Ζίκα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), είναι ιογενής νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes.
Η λοίμωξη δεν είναι σοβαρή στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου (μικροκεφαλία).
Η νόσος Τσικουνγκούνια
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η νόσος Τσικουνγκούνια, προκαλεί ξαφνική εμφάνιση πυρετού, πόνους στις αρθρώσεις και εξάνθημα. Επίσης, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετοι, φωτοφοβία, κόπωση, επιπεφυκίτιδα.
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως και τα οξέα συμπτώματα μεταξύ 7-10 ημερών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί οι ασθενείς να παρουσιάσουν υποτροπές των συμπτωμάτων από τις αρθρώσεις (π.χ. της πολυαρθραλγίας, πολυαρθρίτιδας, τενοντοελυτρίτιδας).
Επίσης, μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν παροδικές διαταραχές περιφερικών αγγείων, όπως σύνδρομο Raynaud, ενώ έχουν αναφερθεί κόπωση και κατάθλιψη. Στους ηλικιωμένους, η αρθραλγία μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα αποτελεί σοβαρή επιπλοκή, που αφορά κυρίως σε νεογνά.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα