Δημόσια ΥγείαΚαμπανάκι ΕΟΦ για Ozempic και άλλα φάρμακα για αδυνάτισμα

Καμπανάκι ΕΟΦ για Ozempic και άλλα φάρμακα για αδυνάτισμα

- Advertisement -

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών αναφορικά με τη διακίνηση του Ozempic και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων με σκοπό το αδυνάτισμα.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών αναφορικά με τη διακίνηση του Ozempic και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων με σκοπό το αδυνάτισμα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι κυκλοφορούν τρεις ιστοσελίδες οι οποίες διαφημίζουν πως πωλούν συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα για απώλεια βάρους όπως είναι τα Ozempic, Victoza και Saxenda.

Ο Οργανισμός τονίζει πως τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι πλαστά και προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην τα προμηθευτούν σε καμία περίπτωση, αναφέροντας ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους».

Μάλιστα, ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση, όσο και η πώληση εξ’ αποστάσεως φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, όπως τα παραπάνω. Για τους παραβάτες προβλέπονται υψηλά πρόστιμα.

«Η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων. Οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι παραπλανητικές», επισημαίνει ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ιστοσελίδες που προωθούν παράνομα τα προϊόντα αυτά είναι οι εξής:

https://ozempic-greece.com/

https://www.killspill.eu/ozempic/?_sm_nck=1

https://pharma-laboratory.com/el/

Παράλληλα, τονίζεται ότι η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης «σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό», κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Τέλος, ο ΕΟΦ ζητά από τα ΜΜΕ να αποσύρουν «άμεσα κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία». Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου «ως πληροφόρηση», κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές, τονίζει ο ΕΟΦ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ