Δημόσια ΥγείαΗΠΑ - Pfizer: Συνδέουν το εμβόλιο Covid με εγκεφαλικό επεισόδιο

ΗΠΑ – Pfizer: Συνδέουν το εμβόλιο Covid με εγκεφαλικό επεισόδιο

- Advertisement -

Το δισθενές εμβόλιο της Pfizer για τον Covid-19 πιθανώς να συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο σε άτομα 65 ετών και άνω, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια από τις πολλές βάσεις δεδομένων για την ασφάλεια των εμβολίων στις ΗΠΑ.

Το δισθενές εμβόλιο της Pfizer για τον Covid-19 πιθανώς να συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο σε άτομα 65 ετών και άνω, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια από τις πολλές βάσεις δεδομένων για την ασφάλεια των εμβολίων στις ΗΠΑ. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο πιθανός κίνδυνος από το εμβόλιο της Pfizer δεν παρατηρήθηκε σε άλλες βάσεις δεδομένων ασφάλειας, ούτε στο εμβόλιο κορωνοϊού της Moderna, όπως σημείωσαν αξιωματούχοι υγείας στον ιστότοπο του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τα πρώιμα αυτά ευρήματα χρειάζονται ακόμη περισσότερη έρευνα και ότι οι συστάσεις για το εμβόλιο δεν έχουν αλλάξει προς το παρόν.

«Όταν βρίσκουμε ένα σημάδι, το αναζητούμε σε άλλα μέρη του συστήματος, κάτι που κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε η Kristen Nordlund, εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Απίθανο να υπάρχει πραγματικός κλινικός κίνδυνος για εγκεφαλικό από το εμβόλιο της Pfizer», λένε οι επιστήμονες στις ΗΠΑ

Οι Αρχές δήλωσαν ότι η πιθανή σύνδεση με το εγκεφαλικό επεισόδιο φάνηκε στον σύνδεσμο δεδομένων ασφάλειας των εμβολίων (VSD) του CDC. Η διερεύνηση του σήματος έθεσε το ερώτημα εάν τα άτομα 65 ετών και άνω που έλαβαν το δισθενές εμβόλιο Pfizer-BioNTech είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο τις πρώτες 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σε σύγκριση με την περίοδο από την 22η έως την 44η μετά τον εμβολιασμό, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

«Το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι πολύ απίθανο το σήμα στο VSD να αντιπροσωπεύει πραγματικό κλινικό κίνδυνο», ανέφερε η δήλωση.

Δεν υπάρχουν δεδομένα για αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου της Pfizer με το εγκεφαλικό επεισόδιο

Το δισθενές ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προστατεύει από δύο παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, που ονομάζονται BA4 και BA5. Τα εμβόλια αγγελιαφόρου RNA για την Covid-19 έχουν συνδεθεί με περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα, μια φλεγμονή της καρδιάς και του περιβάλλοντος ιστού της που είναι συνήθως ήπια.

Η Pfizer και η συνεργάτιδα εταιρεία BioNTech Se «έχουν ενημερωθεί για περιορισμένες αναφορές ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου» στη βάση δεδομένων Vaccine Safety DataLink των CDC σε άτομα 65 ετών και άνω μετά τον εμβολιασμό με το δισθενές εμβόλιο των εταιρειών, δήλωσε εκπρόσωπος. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της Pfizer σχετίζεται αιτιολογικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μεταξύ 550.000 ατόμων 65 ετών και άνω που είχαν εμβολιαστεί και έλαβαν το δισθενές αναμνηστικό Pfizer, 130 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά την εμβολιασμό, σύμφωνα με το CDC, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ