Τρία άτομα κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 28.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνολικά 213 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, Πέμπτη (26/09/2019) στη χώρα μας.
Τα 131 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Τα 82 είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 15 άτομα. Εκ των οποίων τα 7 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Μέχρι τις 26/09/2019, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου. Όπως και Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα. Καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Ο Οργανισμός συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την Επικράτεια κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Τα συμπτώματα…
Η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσιμπήματα κουνουπιού. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές.
Ο χρόνος επώασης μετά το τσίμπημα του κουνουπιού είναι 2-14 ημέρες οπότε εμφανίζονται και τα συμπτώματα. Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες. Στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.
Υπάρχουν διάφορες μορφές συμπτωμάτων:
Ασυμπτωματική μορφή: στην κατηγορία αυτή ανήκει το 80% των μολυνθέντων και δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.
Ήπια μορφή: στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει το 20% των μολυνθέντων και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμέτους (πιθανόν), διάρροιες (πιθανόν) ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα.
Σοβαρή μορφή λοίμωξης: προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το 1% των μολυνθέντων. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές επιπέδου συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις (πιθανόν).
Η αντιμετώπιση της νόσου στην ήπια μορφή περιλαμβάνει συμπτωματική αγωγή (αντιπυρετικά παυσίπονα), ενώ στη σοβαρή μορφή της νόσου υποστηρικτική αγωγή όπως χορήγηση ενδοφλέβιων ορών, αντιεπιληπτική αγωγή (σε επιληπτικές κρίσεις), επί διεγέρσεως κατασταλτικά φάρμακα, επί διαταραχών της αναπνοής μηχανική υποστήριξη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα