Έχετε πιει ένα ποτήρι ζεστό γάλα, έχετε διαβάσει ένα βιβλίο και έχετε μετρήσει προβατάκια, αλλά δεν σας κολλάει ύπνος με τίποτα;
Πολλοί χρειάζονται μισή ή και παραπάνω ώρα για να αποκοιμηθούν, ενώ δεν θα έπρεπε να τους παίρνει τόσο χρόνο για να τους πάρει ο ύπνος.
Ένα εύκολο και γρήγορο κόλπο μόλις 5 λεπτών μπορεί να σας γλιτώσει πολύτιμο χρόνο. Πριν πέσετε στο κρεβάτι, δοκιμάστε να γράψετε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε την επόμενη μέρα.
Το κόλπο που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα
«Όταν ξεκίνησα να φτιάχνω λίστες με πράγματα που πρέπει να κάνω κάθε βράδυ, δεν είχα ιδέα ότι αυτό θα με βοηθούσε να κοιμηθώ. Απλώς ήθελα έναν τρόπο να παρακολουθώ καλύτερα τις προτεραιότητες και την παραγωγικότητά μου από μέρα σε μέρα», έγραψε ο αρχισυντάκτης του CNET, Άνταμ Μπέντζαμιν.
«Έτσι, κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ, έγραφα τρία πράγματα που ήθελα να κάνω την επόμενη μέρα», συνέχισε ο Μπέντζαμιν. «Σημείωνα επίσης ένα καλό πράγμα που συνέβη μέσα στη μέρα, όσο μικρό κι αν ήταν».
Υπάρχει επιστημονική βάση για αυτή τη συμβουλή ύπνου. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνουν την επόμενη ημέρα, αντί να γράφουν για τις επιτυχίες τους, αποκοιμήθηκαν «σημαντικά πιο γρήγορα».
Πιο συγκεκριμένα, κατά εννέα λεπτά πιο γρήγορα, κάτι που οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Baylor επιβεβαίωσαν με διαγνωστικό τεστ.
«Όσο πιο συγκεκριμένα έγραφαν οι συμμετέχοντες τη λίστα τους, τόσο πιο γρήγορα αποκοιμούνταν. Αντίθετα, παρατηρήθηκε η αντίθετη τάση όταν έγραφαν για ολοκληρωμένες δραστηριότητες», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης στο Journal of Experimental Psychology.
Υπέθεσαν ότι το να καταγράφει κανείς τις εργασίες του βοηθά να απαλλαγεί από τις ανησυχίες του, ώστε να μην τις σκέφτεται προσπαθώντας να κοιμηθεί.
Αυτό ονομάζεται «γνωστική αποφόρτιση» (cognitive offloading). Μειώνει την πνευματική προσπάθεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, κάτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν το να γράφουμε μια λίστα για τα ψώνια, να βάζουμε υπενθύμιση στο κινητό για ένα ραντεβού ή να αφήνουμε ένα αντικείμενο σε συγκεκριμένο σημείο για να το θυμηθούμε αργότερα.
Η σημασία της «γνωστικής αποφόρτισης» αποδείχθηκε σε μια μελέτη του 2014 σε Γερμανούς εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής. Οι υπάλληλοι που δεν ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας είχαν χειρότερο ύπνο το Σαββατοκύριακο, επειδή περνούσαν πολύ χρόνο ανησυχώντας για τις εκκρεμότητες.
Οι ειδικοί στον ύπνο που μίλησαν στο CNN πρότειναν να προγραμματίζετε έναν «χρόνο ανησυχίας» εκτός υπνοδωματίου για να εξετάσετε τις ανησυχίες που μπορεί να σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα και να στέλνετε στον εαυτό σας τη λίστα με τις υποχρεώσεις σας μέσω email.
«Αυτό σας δίνει ικανοποίηση και τη συνειδητοποίηση ότι είναι νύχτα και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα με τη λίστα σας, αλλά μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτήν αύριο», δήλωσε ο Δρ. Βσέβολντ Πολότσκι, ειδικός στην ιατρική του ύπνου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Η φάση REM του ύπνου και ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ – Μελέτη
Τρομακτική προσομοίωση για το τι μπορεί να προκαλέσει ο ελλιπής ύπνος