ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΜεγάλη Φυγή: 4.000 γιατροί εκτός ΙΣΑ λόγω brain drain και συνταξιοδότησης

Μεγάλη Φυγή: 4.000 γιατροί εκτός ΙΣΑ λόγω brain drain και συνταξιοδότησης

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τις δραματικές συνέπειες στην περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σκιαγραφεί με μελανά χρώματα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, προειδοποιώντας πως «η παταγώδης αποτυχία του συστήματος εξακολουθεί να προκαλεί την έντονη ανησυχία και “έξοδο” του ιατρικού κόσμου από την χώρα και τις υπηρεσίες της».

Οι συνθήκες «ανέχειας» στη Δημόσια Υγεία, όπως αποτυπώνεται και στην έρευνα που διεξήγαγε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την Alco, εξακολουθεί να πυροδοτεί το «brain drain» και τις συνταξιοδοτήσεις -ως μέτρο αντίστασης στην καθοδική πορεία- για μεγάλη μερίδα των γιατρών.

«Το πρόβλημα είναι βαθύ. Αναμένεται περαιτέρω μεγέθυνση του brain drain, με ολοένα και περισσότερους γιατρούς να επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό. Με αυτούς τους ρυθμούς, δεν αποκλείεται να κάνουμε εμείς εισαγωγή ιατρικού κόσμου από τις Ανατολικές χώρες».

«Οι εξαγορές στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στους επαγγελματίες της Υγείας» όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, στο περιθώριο παρουσίασης της έρευνας από την Alco, δίνοντας το στίγμα της επερχόμενης κρίσιμης εκλογικής μάχης που «τρέχει» με απώλειες για την επιστημονική κοινότητα.

Απώλειες 3 – 4 χιλ. 

«Από 28 χιλιάδες μέλη, σήμερα φτάσαμε στα 24 περίπου χιλιάδες, με απώλειες 3.000 με 4.000 μελών, εξαιτίας της αναζήτησης εργασίας σε χώρες του εξωτερικού και κατά συνέπεια αναζήτησης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, αλλά και συνταξιοδότησης του ιατρικού κόσμου», σύμφωνα με τον κ. Πατούλη.

«Στις εκλογές προσφεύγουμε με αρκετούς να βρίσκονται στο εξωτερικό πλέον, τους νέους να φεύγουν, τους υπάρχοντες γιατρούς να είναι εξαντλημένοι, μέσα από ένα διαλυμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».

Επιδείνωση συνθηκών

Oι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, επιδεινώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς το 60% των γιατρών, θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών ενώ το 60%, εκτιμά αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών, στην έρευνα του ΙΣΑ, εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες έχουν χειροτερέψει σημαντικά απέχοντας κατά πολύ από εκείνες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς.

Συνέπεια αυτής της δραματικής κατάστασης, είναι 4 στους 10 ιδιώτες (40%) γιατρούς να δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους, ενώ το 45% συνολικά έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό.

Τι απάντησαν οι γιατροί στην έρευνα του ΙΣΑ

Κύριο εύρημα της έρευνας, είναι η έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου, τόσο για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας, όσο και για τη δική του θέση, σε επίπεδο συνθηκών, αμοιβών και δυνατότητας να παρέχουν την ποιότητα υπηρεσιών που θα ήθελαν στους πολίτες. Ειδικότερα:

• το 60% των γιατρών εκτιμά ως αρνητικά και πολύ αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια ενώ το 24% θετικά.

• το 46% εκτιμά ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιδεινωθεί και το 13% θεωρεί ότι βελτιώθηκαν

• το 48% θεωρεί ότι ευθύνονται οι λανθασμένες πολιτικές για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ενώ το 34% η οικονομική κρίση.

• το 63% των γιατρών εκτιμά ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τον ασθενή. Ενώ το 25% θεωρεί ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους ασθενείς.

• το 64% των γιατρών του Δημόσιου τομέα θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας, στα Δημόσια νοσοκομεία έχουν επιδεινωθεί, το 31% ότι είναι στάσιμες και το 4% ότι βελτιώθηκαν

• το 75% θεωρεί ότι οι αμοιβές των γιατρών στα Δημόσια νοσοκομεία επιδεινώθηκαν και το 23% ότι είναι στάσιμες

• το 39% δυσκολεύεται να συντηρήσει το ιατρείο του

• το 53% έχει σκεφθεί να φύγει στο εξωτερικό

Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας

• το 64% των ιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και το 18% θετικά

• το 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ το 19% βελτίωση.

• το 80% θεωρεί ότι το νέο σύστημα, δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες, για τους γιατρούς ενώ το 8% θεωρεί ότι προσφέρει.

• το 72% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα δεν θα συνεργαζόταν με το νέο σύστημα ενώ το 16% θα συνεργαζόταν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ